Освободиха и втората арестувана в Турция българка, повдигнаха обвинения на приятеля ѝ

На момичето е повдигнато обвинение за пропаганда за терористична организация

OFFNews 28 юли 2017 в 19:32 10918 3

Снимка Facebook

Втората арестувана в Турция по подозрение в тероризъм българка беше освободена, съобщиха от външното министерство, позовавайки се на данни от посолството ни в Анкара. 

Момичето и майка му бяха арестувани по подозрение за връзки с клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК. Майката на момичето - Веселина, беше освободена от ареста по-рано днес. 

На Мира е повдигнато обвинение за пропаганда за терористична организация. Според турските закони, ако бъде призната за виновна, може да бъде осъдена на между 1 и 5 години затвор. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии, уточняват от външното министерство.

Мира Абдулселямоглу е с мярка "Подписка" до насрочване на делото и има забрана да напуска Турция. 

Приятелят на Мира - британецът Джо Робинсън, който беше задържан в Турция заедно с Мира и майка ѝ, е обвинен в тероризъм. Очаква се той също да получи обвинение за пропаганда за терористична организация.

Мира е от кюрдски произход, баща ѝ е роден в Битлис, в северната част на Кюрдистан. Момичето е завършило гимназия в София. След това Мира заминава за Холандия, а по-късно и за Великобритания, където работи като журналист, съобщи БНТ. 

С Джо се запознават във Фейсбук, тъй като и двамата симпатизират на кюрдите. Той е бивш пехотинец от британската армия. Служил е в Афганистан. 

През 2012 г. става доброволец в борбата срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в Сирия. След завръщането си половин година по-късно той е задържан на летището в Манчестър и разпитван заради подозрение в тероризъм, съобщи bTV. Разследването срещу него продължава 10 месеца. 

Познати на бащата на Мира Яшар Абдулселамоглу твърдят, че той е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

29.07 2017 в 12:40


Майката на момичето - Веселина
момичето - Мира Абдулселямоглу
бащата - роден в Битлис, в северната част на Кюрдистан

Напишете нещо повече за бащата. Като какъв работи в СУ Климент Охридски и откога?


25665

2

Victimized

29.07 2017 в 11:03

Значи, аз ако бях симпатизант на Кюрдите, и съм се бил за тях, и имам един тон уличаващи ме в това факти, Турция щеше да е последното място през което ще мина.......

9005

1

stevoscents

28.07 2017 в 22:17

Родена в България . Не е Българка.