От 1 април държавата ще плаща на български висшисти, върнали се от чужбина за работа у нас

OFFNews 22 януари 2020 в 15:00 12486 4

Държавата ще осигурява допълнителни финансови пакети на висшисти, завърнали се от чужбина, за да работят у нас. Пакетите ще се различни, а таванът им ще достига 1200 лева. Освен университетска диплома от кандидатите ще се иска да докажат, че през последните 6 месеца са живели в чужбина.

Платформата EURES ще заработи на 1 април и ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта, каза зам. социалния министър Зорница Русинова на форум във Виена, проведен на 21 януари.

Създаването на платформата е по проекта „Национална EURES мрежа“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Платформата ще осигурява достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Държавната подкрепа ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до 1 г., ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна заплата под средната за страната, в рамките на 1 г. кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Над 140 българи и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България, участваха в кариерния форум в австрийската столица. Той бе организиран съвместно от Посолството на България в Австрия, Стопанската камара на Австрия, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12520

4

Fipa

23.01 2020 в 11:59

Поредната герберска тъпотия....."Нищо ново не са научили и нищо стара не са забравили!" Това е като "Странджа-Сакар" едно време....Тъпанари!

12182

3

sawall

22.01 2020 в 16:26

Какви кълчения и аматьорски врътки само и само да не вземе да дойде някой чужденец в България. Естетвено, че ще има нулев ефект.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

22.01 2020 в 16:24

Само да попитам:
На възпитаниците на световно известния Пернишки Университет за Телекомуникации, Компютри и Архитектура - съкратено П.У.Т.К.А, работили на запад като миячи на чинии, прозорци, витрини и пр., но не и по "дипломата" си за више...
По 1200 лева ша са дават ли?

12362

1

Хуан

22.01 2020 в 15:23

Тъпа идея, евтин популизъм. Това няма да спре заминаващите в чужбина, напротив ще ги стимулира. Така дори и нещо да се окъръчи в емиграция, чака те бонус в къщи. Никога за хората с образование и чужди езици кешът не е бил проблем в БГ. Проблемите са образование, здравеопазване, качество на живот, качество и чистота на вода, въздух и храна, корупция, заобикаляща среда - за мен в тоя ред. Ама те не се решават на партийна ПР вечеринка.