От 7 май избираме по коя методика да се пенсионираме

OFFNews 02 май 2019 в 14:44 2184 0

От 4-ти май влизат в сила промените в Кодекса за социално осигуряване, които дават право на хората да избират по коя методика да се пенсионират – по старата или по новата.

Това обяви директорът на Дирекция "Пенсии" в НОИ Любомира Язаджиева, цитирана от БНР. Тя уточни, че до края на утрешния ден НОИ ще пусне нова електронна услуга "прогнозен размер на пенсията". Благодарение на този калкулатор ще се преценява кой е по-благоприятния размер:

"НОИ прави всичко възможно да може към този момент да предостави услугата "прогнозен размер на пенсия" на вниманието на своите клиенти, за да може те да направят чрез този продукт, чрез тази електронна услуга, своята преценка, коя методика – старата или новата – за изчисляване на индивидуалния коефициент е по-благоприятна за конкретното лице", разясни Любомира Язаджиева от НОИ

Бъдещите пенсионери ще могат да подадат заявления по новия ред веднага след почивните дни – от 7-и май.

След като законодателните промени, които дават право на избор по коя формула да бъде изчислена и отпусната пенсията на бъдещите пенсионери до края на 2022-ра година, бяха обнародвани на 30 април, от следващата седмица поделенията на НОИ в цялата страна започват да приемат заявления за отпускане на пенсия по нов образец. Той съдържа специален отрязък, в който се посочва желанието за изчисляване по старата формула, и се попълва периодът от трите най-добри осигурителни години преди 1997-ма година.

Дори да не бъде попълнена тази част, при представени документи за тези три години служителите на НОИ ще правят изчисления и по двете формули, и ще определят по-изгодния вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови