От Нова година домът за възрастни в Драгалевци няма да работи

Рени Петрова 12 октомври 2021 в 10:28 3054 0

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Домът за възрастни хора в „Драгалевци” не трябва да съществува от 1 януари 2022 г., обяви Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги пред Нова тв. 

По думите ѝ това не е първата проверка, която агенция прави в дома. "През август проверихме още 49 частни домове за стари хора, това се прави за първи път в България", каза Иванова и уточни, че агенцията е създадена през 2020 година. Проверката в дома в „Драгалевци” е била рутинна.

За ужасите в дома разказаха близки на настанените пред Нова тв. "Чуваме писъци, крясъци, понякога викове за помощ", разказа Владимир Йовчев. "Чуват се и плесници, и крясъци, обиди", допълни Даниела Трайкова. А според Христина Йовчева сутрин възрастни жени молят за помощ през решетките на оградата.

Вчера OFFNews изпрати запитване до Агенцията и МТСП, след като от АКСУ обясниха, че проверка е направена още в петък и е приключила. Оттам обаче отказаха да кажат как е завършила тя и това може да стане само след писмено запитване, "ако не се нарушава законът". 

Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство за лека телесна повреда на 90-годишен обитател. 

"Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие", допълни Иванова. Констатирано е, че няма достъпна среда за хора с увреждания.

От думите ѝ стана ясно, че в дома е имало стари хора с деменция и шестима с психични разстройства, което е недопустимо по правилата. Тогава са издадени предписания, а срокът за изпълнението им е бил в края на септември, след което е последвала втора проверка. Тя допълни, че предписанията не са изпълнени и е издаден акт. 

"Съгласно закона до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи", категорична е тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови