От Пловдив отговориха на Слави: Разпространяват се подвеждащи данни

OFFNews 14 януари 2019 в 20:18 8351 0

От фондация "Пловдив 2019" отговориха на телевизионния водещ Слави Трифонов, който обяви във Фейсбук, че за същата сцена, използвана за церемонията по откриването на “Пловдив - европейска столица на културата”, през 2016 г. е платил три пъти по-малко.

"Правихме го на същата тази сцена. Верно, беше построена хоризонтално, но това са плоскости, които могат да бъдат наредени нагоре или настрани. Затова се изненадах, когато в БТВ Новините съобщиха, че сцената за откриването струва 2 милиона лева. 2 милиона лева. А аз наех същата тази сцена, от същата немска фирма и тя, заедно с осветлението, видеостените, озвучаването и електрогенераторите, струваше 681 хиляди лева. Същата сцена, от същите хора, аз я взех за 681 хиляди лева", написа Трифонов.

От фондацията коментираха, че са изнесени подвеждащи данни, и приложиха документа за направените разходи. 

Според тях сцената е струвала 219 053 лева без ДДС, а за цялото събитие са платени 1 842 024 лева без ДДС.

Ето и цялото становище: 

Становище на фондация „Пловдив 2019“ относно подвеждащи публикации в социалните мрежи за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

В отговор на изказване на Слави Т. Трифонов на официалната му Фейсбук страница, касаещо сцената на спектакъла за откриването на Европейска столица на културата, предоставяме следната информация:

1. Изпълнител на откриващото събитие на „Пловдив 2019“ е германската компания за изпълнителски изкуства phase7, спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието.
2. Сцената под формата на кула е специално конструирана за големия откриващ спектакъл в Пловдив по проект на phase7. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл.
3. Изпълнител конкретно на конструкцията на сцената е швейцарската компания Nussli Group, която строи конструкции и скелета по цял свят. Екип на компанията пътува специално с предварително проектираната конструкция и се грижи за монтажа и демонтажа й на място.
4. Конкретната сцена не е наемно съоръжение, което да се преотдава с пакет от оборудване. Оборудването е съобразено с концепцията на спектакъла, разработена от Свен Сьорен Байер – Артистичен директор на phase7.
5. Техническото обезпечаване на спектакъла е дело на българската компания „Жокер медия“, която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената.
6. Както е обявено и на сайта на фондация „Пловдив 2019“, цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС.
7. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Според изискванията на българското законодателство тези данни са публични и налични на уеб страницата на фондация „Пловдив 2019“, както и целия бюджет на откриващото събитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови