От днес започва изчисляването на пенсиите по двете методики

Мобилни екипи консултират бъдещите пенсионери в изнесени приемни

ОFFNews 07 май 2019 в 10:11 5112 0

От 7 май започват изчисленията на пенсиите по двете методики. Официално влизат промените в Закона за социалното осигуряване и бъдещите пенсионери вече имат право на избор кои години от осигурителния им стаж да бъдат вземани предвид.

До 4 ноември хората, на които пенсии вече са им отпуснати след 1 януари 2019 г., могат с молба да поискат преизчисление и по старата формула, за да преценят дали не са били ощетени. Около 4000 души са в тази ситуация. Всеки ще получи по-благоприятното за него, уверява НОИ.

Възможността за двукратно пресмятане на пенсията ще съществува до края на 2022 г. До нея се стигна след като с промяна в законодателството се реши режимът за пенсиониране да се облекчи от 1 януари 2019 г. като се взема предвид само осигурителния стаж след 1 януари 2000 г., за който в НОИ има информация. Идеята беше хората да не търсят документи за стаж от предходни години, което ги затруднява заради прекратяването на голям брой предприятия. Впоследствие обаче се оказа, че новата формула ощетява около 35% от кандидат-пенсионерите и се наложи Народното събрание спешно да връща и стария метод.

В събота влязоха в сила обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на хората да избират по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията.

Мобилни екипи на Териториалните поделения на НОИ от днес ще консултират кандидатите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент. Това каза директорът на ТП на НОИ - Пловдив Розалия Джинева за БТА.

Ангажиментът на специалистите е във връзка с промяната в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, чиято цел е да отговори на определени обществени и социални очаквания с един гратисен период до края на 2022 година, през който ще се избира и ще се изплаща по-високата сума, припомни Джинева.

По думите ѝ гражданите, които имат право да се пенсионират по възраст и осигурителен стаж през следващите 4 години, ще избират по кой начин да направят това - дали чрез стария метод с три годишна база - период преди 1997 година или с целия доход след 2000 година. За да дадем възможност на гражданите да направят преценка кой от двата метода да изберат, мобилни екипи на НОИ ще консултират кандидатите за пенсиониране, като там, където институтът няма свои поделения, това ще става съвместно с общинските администрации. Те ще изчисляват на място прогнозния размер на пенсиите и по двата варианта, а хората ще трябва да направят своя избор при подаване на заявление за пенсиониране, уточни експертът.

Всички, на които е нужна консултация могат да се запишат или да дойдат на място за срещите, определени по предварителен график за всяка община, каза още директорът на пловдивското поделение на НОИ. На място, в реално време, с помощта на съответните технически средства, специалистите на НОИ ще изчисляват бъдещите пенсии.

Единственото, което е необходимо, допълва Джинева, е хората да носят документи за самоличност, документите си за стаж или поне да могат да го посочат вярно, както и необходимият документ за тригодишната база преди 1997 година, ако искат да направят сравнението. Тези, които вече са си подали заявление за пенсиониране след 1 януари 2019 година имат на разположение шест месеца, считано от 4 май, през което време да им се направи преценка за по-благоприятен вариант. Може да се преразгледа и вече отпусната пенсия от началото на годината и пенсионерът да пристъпи към избор на по-благоприятния вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови