Откраднаха паметната плоча на Хайтов от читалището, кръстено на него

Владимир Йончев 13 юни 2017 в 19:45 5502 0

Снимка Мариан Бачев

Паметната плоча на големия писател Николай Хайтов беше откъртена и открадната от читалището в квартал Изток в София, което носи неговото име. Самият Хайтов, който живееше в този квартал, беше председател на същото това читалище между 1993 и 2002 г.

Пръв за кражбата съобщи във Фейсбук актьорът Мариан Бачев, който е и първият човек, установил липсата на плочата.

Мариан води курс в нашето читалище, разказа пред OFFNews секретарката Лили Георгиева. В неделя късно вечерта той е идвал, за да остави някакви неща и тогава плочата си е била на място. В понеделник рано сутринта пак той е бил първият човек, който е дошъл в сградата и тогава е видял, че плочата я няма.

Читалището в кв. Изток се намира на пресечката на "Цариградско шосе" и "Жолио-Кюри", точно на гърба на Била.

Паметната плоча е изработена от сина на писателя - скулптора Александър Хайтов, който е автор на предизвикалия много спорове паметник на цар Самуил в София.

Не може да се каже каква е цената на плочата. За нас тя е безценна, коментира секретарят на читалището Лили Георгиева. Още вчера тя е ходила в Първо районно, за да съобщи за кражбата. Полицаите са се интересували основно от това дали е застрахована.

Искрено се надявам, че плочата не е унищожена, а само е задигната от някой, който не си е дал сметка какво всъщност краде. Моля ви, разкажете на всички, дано се намери в някой склад и да върнем на мястото й, каза г-жа Георгиева пред OFFNews.

Преди време подобна история се случи с паметника на Владимир Димитров-Майстора в родното му село Шишковци, Кюстендилско. След публикациите в медиите, собственик на пункт за вторични суровини разпозна в купчината скрап части от паметника на Майстора. Сети се и кои са крадците, на които беше броил 1700 лева за метала, без тогава да разпознае откъде е взет. След респектиращ разговор с местните и полицаите, крадците върнаха сумата и дори дадоха свои средства за реставрацията на паметника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!