Откриха 25 т незаконен боклук от Салермо на пристанище Варна-Запад (обновена)

OFFNews 17 януари 2020 в 13:19 7305 2

Снимка Радио Варна

25 тона незаконен боклук са задържани на пристанище "Варна-Запад", съобщи на брифинг наблюдаващия разследването по случая районен прокурор Невена Илиева.

Сигналът за случая е подаден на 16 януари до Районна прокуратура-Варна.

Прокурор Невена Илиева съобщи, че незаконният боклук е пристигнал на пристанището на 9 октомври миналата година от италианския град Салермо. За получател на товара в документите е посочена фирма "Блацион" ООД със седалище в София. Собственици на фирмата са македонският гражданин Блаже Игнатов и "Юпитер Секюрите", собственост на италиански граждани.

Изпращач на товара е италианска фирма "Дентиче Панталеоне". Фирмата получател е посочила като предмет на дейност "събиране и търговия с битови отпадъци". Престои да се установи дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци.

Според документите в контейнерите е трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед е установено, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил.

90-дневният срок за поставяне под митнически режим или реекспорт е изтекъл. Прокурор Невена Илиева посочи, че ако се установят сериозни нарушения, една от възможностите е отпадъкът да бъде реекспортиран обратно до Италия.

На място са екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ. Вчера започна и проверка на всички затворени мини, където се смята, че има складове за боклук.

Министър-председателят Бойко Борисов поиска мораториум на вноса на боклук в България за срок от една година. Преди дни и двете политически партии "Атака" и "Възраждане" също поискаха мораториум върху вноса на боклук.

В началото на декември италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, които бяха предназначени за България, а незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови