Откриха Африканска чума при дива свиня в Силистренско

OFFNews 23 октомври 2018 в 21:39 2159 0

За първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Мъртвото диво прасе е открито непосредствено до самата телена ограда на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България.

Съоръжението е изпълнило предпазните си функции, посочват от БАБХ.

Изпитването на взетите проби е потвърдило наличие на вируса на Африканска чума по свинете.

За контрол и ликвидиране на заболяването БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Животното е загробено, извършена е дезинфекция на мястото, уточняват оттам.

Ще се извършват постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

Към момента Африканска чума е констатирана в девет държави членки на ЕС: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Мястото, където е открита мъртвата дива свиня, е в близост до огнищата на Африканска чума в Румъния. Предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване, както и посещение на място на експерти от Централното управление на БАБХ, се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови