Открити са стари монети при ремонта на Лъвов мост

OFFNews 14 май 2014 в 12:35 8916 3

Лъвов мост

Има открити стари ценни монети при разкопките за ремонта на Лъвов мост, съобщи Надежда Кирова, директор на Общински културен институт „Музей за история на София”, предаде "Фокус". 

Монетите са са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за история на София, уточни тя.

Кирова обясни, че за да получи разрешение да прави проучване, екипът трябва да предаде направените открития в най-близкия музей.

По думите й в случая екип на Музея за история на София прави проучването и до момента е разкрита много малка площ, но разкопките не могат да продължат.

„Не случайно не сме извикали комисия, защото трябва да имаме някаква сигурност, какво е открито до момента. Но ръководителят на археологическия екип каза, че в момента не може да работи, докато не махнат висящия колектор отгоре. Те ходят с каски, но това не е достатъчно, ако колекторът се срути”, обясни директорката на Музея за история на София.

Тя допълни, че по закон е задължена да свика отговорните органи, когато приключи проучването и има изготвен доклад. Тази комисия ще реши какво да се предприеме от тук нататък с разкритото.

„Не можем да подлагаме хората археолози и другите работници на риск. Това е колектор от стар водопровод. Половината, от който е изрязан, а другата половина също трябва да се махне – до подпорната стена на канала”, каза още Кирова.

Ремонтът на Лъвов мост трябва да го превърне в кръстовище на две нива. Той трябва да приключи в края на октомври тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!