Откриват медицински факултет в бургаския Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

OFFNews 17 април 2019 в 16:57 12613 0

Снимка flagman.bg

Правителството одобри откриването на медицински факултет в бургаския Университет "Проф. д-р Асен Златаров". С решението от днешното си заседание то предлага на Народното събрание да открие основното звено, в което се планира обучение по регулираната професия "Медицина".

В прессъобщение на правителствената пресслужба се посочва, че университетът разполага с необходимата материално-техническа база и че академичният състав във факултета ще се състои от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри. 

Създаването му е предложено от ръководството на висшето училище, съгласно решение на Академичния съвет от 22 февруари 2018 г.

Сега в структурата на университета има четири факултета: по технически науки; по природни науки; по обществени науки; по обществено здраве и здравни грижи, и три колежа - Медицински, Технически и Колеж по туризъм.

Досега Университетът има опит в обучението по медицински специалности чрез направлението "Обществено здраве" със специалностите "Медицинска сестра", "Рехабилитатор" и "Акушерка". За последната има положително оценен проект за акредитация и се очаква идната академична година да започне обучението на 15 студенти за придобиването на бакалавърска степен.

НАОА е дала положителна оценка на проекта за откриване на Медицински факултет в университета на 7 февруари 2019 г.

В доклада на министъра на образованието Красимир Вълчев се посочва, че в него ще се подготвят лекари за нуждите на региона – за системата на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научно-изследователски институти, служби по трудова медицина.

За провеждането на задължителната клинична практика на студентите по медицина университетът е предвидил сключването на договори с многопрофилните болници „Дева Мария“ и "Бургас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови