Отмяна на изпитите след IV и X клас през 2020 г. искат училищни директори (обновена)

Няма основание за такава - категорични са от МОН

Александра Маркарян 26 март 2020 в 13:19 5961 0

Снимка Фейсбук/Публичен профил

Диян Стаматов

Отмяна на националното външно оценяване след IV и X клас само за текущата учебна 2019/2020 година ще поиска Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България, съобщи председателят му Диян Стаматов.

На ръководството на Министерството на образованието и науката ще бъде предложено също така изпитите след VII клас да включват само учебния материал, изучаван през първия срок, а не и този от втория.

Стаматов е директор на 119. СУ "Михаил Арнаудов" в София и бивш заместник-министър на образованието. Оглавяваният от него съюз включва директори на училища и детски градини.

Искането за отмяна и за съкращаване на изпитния материал е свързано с въведеното в страната извънредно положение, заради което бе преустановена присъствената форма на обучение и тя бе заменена с дистанционна. Такава ще е организацията на работата в училищата най-рано до 12 април включително, тъй като със заповед днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на прилагане на извънредните мерки до тази дата.

По повод искането на съюза OFFNews се обърна с въпроси към МОН.

"Няма основание за пристъпването към отмяна на национални външни оценявания - отговориха от министерството. - Подготовката за изпитите продължава. През последните две седмици тя се осъществява дистанционно и ще продължи по същия начин и през следващите две, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за удължаване на срока на прилагане на противоепидемичните мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса."

Оценките от националното външно оценяване след пети клас са необходими не само за оценка на системата, а и за класирането в някои училища с прием след IV клас (напр. математически), затова евентуалната му отмяна би затруднила и подготвящите се за кандидатстване деца, и съответните училища.

По повод второто искане от министерството напомнят неколкократно казваното уверение на министър Вълчев, че материалът за изпитните тестове за седмокласниците ще бъде съобразен с взетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови