Отнемат разрешителното на мандра, замърсявала река Черна

OFFNews 01 май 2020 в 18:53 1937 0

Басейнова дирекция - Пловдив започва процедура за отнемане на разрешителното на мандра за замърсяване на река Черна при село Маноле, съобщават от РИОСВ Пловдив.

В рамките на по-малко от 2 месеца са постъпили множество сигнали за замърсяване на р. Черна при село Маноле, област
Пловдив, от представители на медиите и жители в населеното място. 

От 3 март тази година досега са били извършени 5 проверки от РИОСВ – Пловдив и три пъти са вземани проби съвместно от БДИБР и Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС.

При извършените проверки и анализ на водни проби е установено незаконно заустване на непречистени отпадъчни
води от предприятие за производство на млечни продукти, собственост на „Млечни продукти” ООД, гр. Пловдив; превишаване на емисионните ограничения, определени в разрешителното за заустване на отпадъчните води от предприятието в р. Черна, издадено от БДИБР; замърсяване на р. Черна по биогени (азотни и фосфорни показатели), когато предприятието извършва
производствена дейност.

Във връзка с констатираните нарушения на Закона за водите към момента са в ход две административно-наказателни процедури. РИОСВ – Пловдив е издавала наказателни постановления на дружеството и през 2017 г. и 2018 г. на стойност
съответно 4000 и 5000 лева.

Дадено е предписание за реконструкция на пречиствателното съоръжение на обекта с изграждане на второ стъпало за пречистване. 

Освен това РИОСВ – Пловдив е сезирала Областна дирекция „Безопасност на храните“ относно установено освобождаване на суроватка като остатъчен продукт от производствения процес на дружеството в околната следа, за да предприемат действия като компетентен орган. Пловдивската екоинспекция ще предприеме и действия по уведомяване на прокуратурата за установените случаи на замърсяване на р. Черна във връзка с проявения значителен обществен интерес.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови