Отново нередности в централата за биогаз в село Труд

OFFNews 14 януари 2020 в 14:45 2645 0

Снимка СНЦ "Бъдеще за село Труд"

Пореден сигнал срещу централата за биогаз в пловдивското село Труд подадоха от сдружение "Бъдеще за село Труд". Председателят на сдружението Станимир Тончев е изпратил сигнал до районната прокуратура и до Европейската комисия заради опасни разливи. 

Според него в периода 23-27 декември миналата година са постъпили сигнали от жители относно разливи на тъмна течна субстанция в земеделски земи в землището на село Труд. По думите на Тончев на камионите пише "биотор", а те идват именно от централата за производство на електроенергия от биомаса в землището на селото. 

Поредна зима централата в с. Труд нарушава заповед подписана от двама министри, се казва още в сигнала на СНЦ "Бъдеще за село Труд". От години те се борят срещу незаконната според тях дейност на централата.

Жителите са готови на протест, ако институциите не обърнат сериозно внимание на проблема. 

Кметът на селото Красимир Минков заяви пред бТВ, че са пускани много сигнали от хората в селото до РИОСВ. 

Свидетели описват, че от началото на ноември се извършва неправомерно и ежедневно торене в землището на селото, а цистерните са едни и същи – обслужващи Електроцентралата в землището на село Труд. Основното наторяване се извършва върху земеделски земи на местния производител Цонко Георгиев, който за поредна година нарушава цитираните министерски заповеди напълно безнаказано, допълват от сдружението. 

Поради това, че разливите се правят в забранен период за торене и ранните часове в неработни дни, изказваме своето съмнение, че течността която се излива е с неустановен състав различен от този, за който са представили в пробите на инвеститора. В тази връзка желаем да се вземе проба от състава на разлятата течност в почвите към настоящия момент, пише още в сигнала.

„Във времето сме получавали много сигнали, които буквално не смогваме да обработим! Някой от нивите попадат в или в близост до Защитена зона НАТУРА 2000 р. Пясъчник BG0000444. Напълно недопустимо е в момент, в който България е застрашена от жестоки глоби заради бездействието на екоминистъра, да се случват безобразия, които застрашават подпочвените води на защитени в Натура зони!“, казват от “Сдружение Бъдеще за село Труд”.

Според тях липсата на контрол върху изпълнението на издадени заповеди, се дължи на слаба воля и договорки “под масата”, за което винят основно министър Нено Димов и директорa на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев. В продължение на почти три години жителите искат техните оставки публично в няколко пресконференции и протести, организирани от сдружението в селото. 

Продължава бездействието и на отговорните институции и местната власт спрямо здравето и живота на жителите на село Труд, смятат от сдружението. "Нямаме големи очаквания към местните регулатори в лицето на РИОСВ, БАБХ и Земеделието. Опитът от миналата година сочи, че цялата отговорност се прехвърля на арендатора и собственика на земеделска земя, само и само да изчистят името на вече очевадно закриляният от институциите инвеститор. За никой вече не е тайна, че протекциите на тези обекти са на изключително високо ниво в централната власт. За това сочат редица свързаности на проекти, категоризирани като възобновяеми източници с настоящи държавници. Същите, освен че предизвикват екокатастрофи, бъркат дълбоко в джоба на данъкоплатците. Невероятна наглост! Колкото до местния контрол относно тези обекти - нека не се лъжем, такъв няма", заявяват от СНЦ "Бъдеще за село Труд". 

През годините хората са излизали неколкократно на протести срещу "бездействието на институциите". 

През 2014 г. в землището на с. Труд, на около 250 метра от жилищна зона, без обществено обсъждане и без никаква информационна кампания започва изграждането на инсталация за производство на електроенергия от биологични отпадъци, добавят от сдружението. 

През април 2018 година РИОСВ провери централата заради сигнал за пожар. Дежурен екип на екоинспекцията е установил, че са се запалили без видима причина няколко чувала с трици, намиращи се до оградата на централата. Работници са угасили огъня до идването на повикания противопожарен екип. Не е имало опасност за запалване на други суровини или за дейността на обекта, коментират тогава от РИОСВ. 

"Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се,“ разказа кметът на село Труд Красимир Минков пред "Под тепето". По думите му, отговорът на огнеборците бил, че няма такова нещо, а служителите на обекта им казали, че става дума за фалшив сигнал.

Пред същата година регионалното издание "Под тепето" пише, че централа за производство на електроенергия чрез използване на биомаса, която се намира на територията на пловдивското село Труд, емитира силно токсични вещества. В становището на екоинспекцията се казва, че не е необходимо извършване на оценка на въздействието върху околната среда за планирано разширяване на централата, пише „Под тепето“. Инсталацията за биогаз в село Труд изпуска във въздуха амоняк, сероводород и въглероден оксид, сочи експертиза по делото, цитирана в залата, допълва изданието. 

През изминалата година само за денонощие са направени три проверки в централата за биогаз. При нито една обаче не е установено задимяване и нетипична миризма. От въвеждането на обекта през 2015 г. в редовна експлоатация до 2019 г.  РИОСВ-Пловдив извършва повече от 45 проверки на обекта – планови, по сигнали от граждани и медиите, по жалби и други.

През октомври м.г. Комисията по петиции към ЕП разгледа три петиции от граждани на Нова Загора, село Труд и село Царевец за замърсяване на въздуха с токсични вещества от енергийни инсталации за производство на биогаз. Единодушно комисията реши да изиска пълните материали по трите случая, както и да назначи мисия в България, която да изследва фактите на терен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови