Отново западнонилска треска в Гърция. Застрашени ли сме?

Янка Петкова 19 юни 2019 в 12:15 6161 1

Снимка Pixabay

България е заобиколена от страни със сериозен ръст на западнонилската треска през миналата година. Над 450 души са били заразените в Гърция и Сърбия, повече от 260 са регистрираните случаи в Румъния. Страната ни беше предупредена за очакван висок ръст на заболяването. 

В началото на активния туристически сезон властите в Гърция издадоха предупреждение към туристите да вземат мерки против ухапвания от комари, след като първите регистрирани случаи на заразени с вируса се появиха по-рано от очакваното. В страната тече информационна кампания с препоръки да се избягват местата със застояла вода и да се използват репеленти. 

У нас от Националния център по заразни и паразитни болести предупредиха за опасност още преди два месеца, когато проф. Кантарджиев съобщи, че западнонилската треска се очертава като най-опасното вирусно заболяване това лято и препоръча да се избягват места, където има много комари. Добра профилактика е и редовното обработване на тревните площи против акари, унищожаване на яйцата и ларвите във водоемите.

Преносители на вируса са комарите и по-рядко кърлежите. Според специалистите само 20% от заразените проявяват симптоми - те са подобни на настинка, с температура и главоболие, отпадналост, болки в мускулите и ставите, понякога и ситен обрив. Едва при 1% от хората вирусът причинява енцефалити и менингити. При тежко протичане на инфекцията треската е придружена с парализа, припадъци и обърканост.

Лечението е симптоматично. Диагнозата се поставя на база описаната клинична картина.

През 2018 в Европа са боледували около 1500 души. У нас случаите на заразени бяха 15, двама пациенти починаха. Особено застрашено е населението по поречието на река Дунав, където наличието на вируса е доказано. Случаи на западнонилска треска бяха регистрирани и в София още преди три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови