Отпада контактната бележка от лекар след отсъствие в детската градина

Мая Младенова 19 ноември 2021 в 11:14 11461 1

Изискването за представяне на контактна бележка при отсъствие на деца от детска градина ще отпадне, предвижда промяна в Наредба № 3 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването.

Редакцията е предложена от МЗ и е в период на обществено обсъждане.

Според настоящата наредба личният лекар на детето трябва да издаде медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен не по-рано от 3 дни от деня на постъпване в градината. Такава бележка се изисква и след отсъствие за повече от 10 дни.

Практиката показва, че тези бележки се издават въз основа на данни, предоставени от родителя, което обезсмисля те да бъдат съставяни от личните лекари, посочва министерството в мотивите за промяната. Подобно изискване не носи очаквания резултат и същевременно обуславя тежест както за лекаря, така и за родителя. Освен това изискването създава предпоставка за допълнително необосновано струпване на хора пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, което е в разрез с противоепидемичните мерки, допълват от МЗ. 

Новата редакция на наредбата гласи, че медицинска бележка, че детето е клинично здраво, се изисква само в случаите, когато е преболедувало заразна болест или е било контактно на заразно болен. Това ще създаде ефективен противоепидемичен филтър, тъй като бележката се издава въз основа на обективните резултати от клиничен преглед и не се основава само на информация, предоставена от родителите:

„Преболедувалите заразна болест деца и контактните на заразно болен, се приемат в детска градина след представяне на медицинска бележка от лекар, че детето е клинично здраво и може да посещава детска градина, издадена не по-рано от 5 дни преди постъпване на детето в детската градина.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews