Отпечатват 19 млн. бюлетини за първия тур

OFFNews 03 октомври 2019 в 15:57 1864 0

За първия тур на кметските избори са необходими 19 млн. бюлетини, които ще излязат около 5 млн. лв., съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев при представянето на образците на бюлетините.  

Интегралните бюлетини за избор на кмет на община, кмет на кметство и кмет на район са еднотипни. Върху тях отляво стоят имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого".

Значително по-широка е бюлетината за общински съветници. Отляво са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети, от дясната страна са кръгчета за отбелязване на праференцията.

За столицата са предвидени 34 листи за кандидати за общински съветници, а кръгчетата са с номера от 101 до 161, за да се избегне феноменът 15/15. И тук има опция "Не подкрепям никого". Тук ще се гласува с 4 бюлетини - за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

Важно е да се знае, че за да бъде валидна бюлетината, избирателят трябва да отбележи с Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, независим кандидат или в опцията "Не подкрепям никого". Задължително е отбелязването да стане със син химикал.

Прагът на преференцията е 7%, но това не важи за водача на листата. Разместването се отнася за хората зад него.

Осем са кандидатите от страни от ЕС, които ще участват на кметските избори на 27 октомври, обяви още Александър Андреев и даде пример с три града - Варна, Велико Търново и Царево. 

В ЦИК са постъпили 91 жалби, от които 13 са срещу съставите на ОИК, и 78, свързани с регистрацията на кандидатски листи, партии и коалиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови