Отварят Академията на МВР частично, забраняват всички частни уроци и курсове за ученици

Професионалните футболисти отново могат да тренират, първенството - от 5 юни и без публика. Спортистите ни подновяват и подготовката си за Олимпиадата в Токио през 2021 г.

OFFNews 14 май 2020 в 10:01 6033 0

Академията на Министерството на вътрешните работи (МВР) се отваря частично. В нея ще могат да се провеждат учебни практики и стажове на курсантите от Академията, свързани със сигурността и опазването на обществения ред. Това е записано в Заповед РД-01-263/14.05.2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която влиза в сила от днес и ще важи до края на извънредната епидемична обстановка, т.е. до 14 юни. Днес той издаде общо четири заповеди с правила. Линкове към тях може да видите най-долу.

В нея - наред със забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове; молове (с изкл. на банковите и застрахователните офиси в тях, хранителните магазини, дрогериите и аптеките и заведенията за хранене на открито), както и удължаване на преустановените учебни занятия и извънкласните мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии) в училища, университети и други обучителни организации - се допускат и изключения. Едно от тях е посоченото за Академията на МВР, но има и други изключения, част от които вече бяха направени с предишни заповеди на здравния министър.

Допуска се още:

а) провеждането на обучения от:

- учебните центрове за обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността;

- учебни центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодични обучения);

- хората, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на автомобилите;

- висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите;

- учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица;

- учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване;

- центровете за професионално обучение и квалификация на железопътния транспорт.

Заповедта въвежда още важни забрани. Забраняват се всички частни уроци за ученици, курсове и школи за деца и ученици. Точната формулировка в заповедта гласи: "Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма".

Документът оставя в сила забраната за посещения на детски градини и детски ясли. Забраняват се игрите и спортът на закрити площадки и съоръжения.

С месец се удължава и забраната за провеждане на масови спортни мероприятия на открито и закрито, включително спортни центрове, фитнес центрове, клубове и др. Изключение се допуска за спорт за до 12 души аматьори, когато спортът няма състезателен характер, без публика и само на открито.

Подновяват се тренировките на професионалните футболисти и подновяването на първенството за първа и втора професионална футболна лига на етапи, считано от утре, 15 май. От 5 юни може да започне първенството за първа и втора професионална лига, но без публика.

Допуска се и възстановяването на тренировките на подготвящите се за Олимпийските игри в Токио през 2021 година.

Сред забраните фигурират още тези за провеждания на конференции и симпозиуми. Не се разрешава на този етап отварянето на театри и концерти на закрито. Отварят се обаче кината, музеите, галериите и библиотеките. В кината ще могат да влизат зрители до 30% от капацитета на салона.

Остават в сила забраните за свиждания в болниците и социалните домове за деца и възрастни.

В тази заповед е включен и "часовият коридор" за пазаруване в хранителни магазини и аптеки между 8:30 и 10:30 ч. всеки ден за хора на "видима" възраст над 60. Останалите могат да отидат до магазина или аптеката след това.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Линкове към четирите заповедите на министър Ананиев от днес:

Заповед № РД-01-265/14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!