PR в БАН пред уволнение след скандал заради малцинството ни в Албания

OFFNews 20 октомври 2017 в 17:20 14517 5

Д-р Петър Кърджилов

Д-р Петър Кърджилов, PR на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, обяви в отворено писмо до медиите, че ще бъде уволнен заради политически натиск след негово прессъобщение за българското малцинство в Албания.

"Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този „исторически пробив за България“ (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите „изключителни дипломатически усилия“ и дори да не споменат за ключовия принос на БАН и лично този на Веселка Тончева. Причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Още от началото на своите теренни изследвания в Албания преди десет години тя алармира българските институции и политици за нуждата от признаването от Албания на българското малцинство" - написа Кърджилов в съобщение до медиите, изпратено на 14 октомври.

Някои медии интерпретираха манупулативно това съобщение и писаха за спор и скандал между БАН и правителството, смята PR-ът на ИЕФЕМ - БАН.

Оказан ли е политически натиск?

На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади директорът на ИЕФЕМ и ми каза, че премиерът Борисов се е обадил на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, бил много ядосан и му искал обяснение за публикациите в медиите по темата. Ревалски, на свой ред вбесен, се обадил на директора на ИЕФЕМ доц. Петко Христов и му наредил незабавно човекът, който е замесен в това, да бъде освободен. Директорът ми предложи да напусна по взаимно съгласие и ми каза, че ако не го направя, ще бъда уволнен дисциплинарно за уронване престижа на БАН и института. Ръководството на ИЕФЕМ ми казаха, че изпратеното от мен е "огромен гаф", при това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на БАН, че неизбежно ще се прекрати работата ми в института по един от двата начина, твърди Петър Кърджилов.

Всичко това са инсинуации и няма как да се случи това нещо. Защото работодател на Петър Кърджилов съм аз и председателят на БАН няма как да иска или не уволнение на служител в институт, който е самостоятелно юридическо лице. Това са опити за политическа спекулация, за да може да бъде замазан професионален гаф, заяви пред OFFNews.bg директорът на ИЕФЕМ доц. Петко Христов.

Доц. Христов твърди, че в телефонния разговор акад. Юлиан Ревалски не е споменавал за обаждане от премиера Борисов: "Това наистина звучи нелепо. Въобще не ми е казвал такова нещо."

Лична гледна точка и официална позиция

В понеделник ръководството на БАН излиза с позиция, в която "категорично се разграничава от противопоставянето между успеха на българското правителство и усилията на учените, съдържащо се в разпространената до медиите информация на Института за етнология и фолклористика по повод признаването на българското национално малцинство в Албания."

Същия ден и ръководството на ИЕФЕМ обявява, че текстът на Кърджилов "не е позиция на Българската академия на науките, нито е позиция на Ръководството на ИЕФЕМ – БАН. Съобщението не е координирано с тях и е информация до медиите, съставена и изпратена от служителя „Връзки с обществеността“ на ИЕФЕМ – БАН д-р Петър Кърджилов, като отразява неговите познания и личната му гледна точка."

"Признаването на българското малцинство в Албания е политически акт и е резултат от усилията и дипломацията на политиците, участвали в стъпките по неговото реализиране. То действително е „исторически пробив за България“, както се е изразил премиерът г-н Бойко Борисов, и ние не можем да не изразим нашето задоволство и удовлетворение от този акт" - пише още в позицията на ръководството на ИЕФЕМ – БАН.

Тези две позиции, разпратени до и медиите, наистина задълбочиха кризата и направиха учените за смях! Освен това, в тях се съдържа директна лъжа. Никъде в съобщението не се внушава "противопоставяне" между заслугите на политиците и учените по въпроса. В текстът е изразено недоволство, както моето лично, така и това на мои колеги, с които съм говорил - срещу политиците, заради това, че загърбват работата и усилията на учените, твърди д-р Кърджилов.

"Ще има разговор. И то много сериозен разговор"

Това, което направи Петър Кърджилов, е изключително непрофесионално, защото той си позволи да пусне от името на цялата институция ИЕФЕМ едно съобщение до всички медии, където се прави опит да се противопоставят това, което политиците са свършили и това, което учените са свършили. Петър Кърджилов не е съгласувал това съобщение нито с ръководството на института, нито със самата колежка, за която той говори - Веселка Тончева. Това е негово изявление, с което той си позволява да ангажира цялата институция. Това е непрофесионално и некомпетентно, защото той не цитира изследванията на останалите колеги в академията, коментира пред OFFNews.bg директорът на ИЕФЕМ доц. Петко Христов, който в момента е в Любляна.

Аз съм коментирал с Петър Кърджилов устно, че това, което е станало, е невероятен професионален гаф. Това е едното. Второ - не му е за първи път на Кърджилов да прави подобни професионални - най-малкото - недоразумения и за това има доста дълга предистория в института. Нека да кажа, че това е капката, която преля чашата в случая. Защото сам си представете, при условие, че в длъжностната характеристика е записано, че всяко изявление трябва да бъде съгласувано с ръководството, какво би следвало от това. Но че той не е заплашван, не е наказван, не е уволняван, няма нищо, което да е предприето срещу него, това е факт. Ще има разговор. И то много сериозен разговор, каза доц. Христов.

"По никакъв начин не съм уронил престижа или злепоставил БАН и ИЕФЕМ" - твърди от своя страна д-р Кърджилов -  "Точно напротив - със съобщението до медиите и последвалите медийни участия на доц. Веселка Тончева, се засили положителната репутация на двете институции, а българското общество разбра за приноса и дългогодишната работа на научната общност по важния въпрос за признаването на българското малцинство в Албания. Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и във всички материали в медиите. Имам подкрепата и съгласието, че това е така от колеги учени, журналисти и PR специалисти."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

5

Новак

20.10 2017 в 23:51

Надеждата е младите хора да не търпят новите-стари комунисти през следващите 30-40 години. Но съм доста скептичен защото подмазвачеството и нагаждачеството са влезли в гените ни. Тиквата просто се възползва от овчедушието ни. ‘Старците’ в БАН много бързо си спомниха старите навици - преклонена глава сабя не я сече (а и по-голям бюджет може да докара)

23293

3

Стефан

20.10 2017 в 19:51

Четох - четох, и не разбрах. Какво лошо е направил този човек за БАН, и за института си? По моему, направи даже много хубаво, понеже онази статия беше и хубава, и правилна.
Така че, приказките на директора са чисто от времената преди 90-та, това да.

21061

2

рамбо

20.10 2017 в 19:26

Очаквах нещо такова да се случи. Всеки, който каже нещо срещу Боко да бъде вкаран в затвора, натам върви работата. Изобщо скоро ще станем като Северна Корея, където всеки, който не аплодира достатъчно силно другаря Ким е заплашен от разстрел

6145

1

kokoten

20.10 2017 в 18:08

При Гробаджийте стана по-зле отколкото при бай Тошо преди 10-ти....колко тъжно,но когато те управляват пожарникари и физкултурници е така.....не разбирам как природата търпи все още тази паплач, а не прати небесен огън и ги изгори всичките....