Пак промени при приема в детските градини в София

OFFNews 10 юни 2018 в 09:15 6082 0

Промени в наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища в София пусна за обсъждане Столична община. 

Те предвиждат да се увеличи отново квотата от 30 на 40% за прием на деца по социални критерии. Намаляването й бе прието тази година с цел да успеят да се запишат повече хлапета по общите критерии. При извършените до момента класирания обаче става ясно, че тази квота до известна степен не гарантира приема на братчетата и сестричетата. Поради тази причина, предлагаме да бъде върнато досегашното съотношение – 40% /за социални критерии/ и 60% /по общи критерии/, обясняват от Столична община.

Промените въвеждат и правила за допълнителен надпланов прием, като това ще става не по решение на директора на градината, а от работна група, назначена със заповед на кмета на Столична община, в която ще участват експерти, представители на родителски, работодателски и синдикални организации. 

Промените, които ще се обсъждат до 5 юли, трябва и да намалят административната тежест за родителите, като по-голямата част от критериите за прием на деца в детските градини ще се удостоверяват по служебен път. 

Във връзка със задължителното предучилищно образование за децата на 5-годишна възраст, тези от тях, които посещават почасово  детските градини, автоматично ще бъдат приемани в целодневна организация, след навършване на необходимата възраст. 

Друга цел на промените е да синхронизират наредбата за прием с изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 за защита на личните данни, уточняват от Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови