Папа Франциск: Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича (снимки)

OFFNews 05 май 2019 в 18:40 4510 2

Снимка Булфото/Евгени Димитров

"Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича". Това заяви папа Франциск по време на Светата литургия на пл. „Александър I Батенберг“ в рамките на визитата му в България. 

Литургията беше извършена пред хилядите хора на площада - не само от България, но и гости от Полша, Армения, Франция и др. Папа Франциск отслужи неделна света литургия специално изградена за целта сцена с олтар, два амвона, място за сто души хор и папските кардинали. 

Преди началото на литургията папата отиде при събралото се множество. Част от хората успяха да се здрависат с него и да се снимат за спомен. Светият отец благослови и част от присъстващите деца.

Хората на площада успяха да проследят литургията на големи видео екрани, на които имаше и превод на службата. 

„Бог призовава. Всичко се случва на бреговете на Галилейското езеро, където Иисус бе призовал Петър. Беше го призовал да си остави работата на рибар, за да стане рибар на човеци. След целия този път, след преживяването на смъртта на Учителя и въпреки известяване на Неговото възкресение, Петър се връща към предишния си живот. „Отивам да ловя риба“, казва той. И другите ученици са същите: „И ние ще дойдем с теб“. Сякаш правят стъпка назад. Петър отново взима мрежите, от които
се беше отказал заради Иисус. Тежестта на страданието, разочарованието, дори предателството са се превърнали в тежък камък, който трудно би паднал от сърцата на учениците. Те все още са ранени от тежестта на болката и вината. Благата вест за Възкресението все още не се е вкоренила в сърцата им. Господ знае колко силно за нас е изкушението, да се върнем към нещата от миналото“, каза по време на литургията папа Франциск. 

Той подчерта, че мрежата на Петър е символ на изкушението и носталгията по миналото, затова искаме да си върнем нещо от това, което сме поискали да оставим пред опита за провал на болката.

"Това е психологията на гроба, която оцветява всичко в примирение и ни кара да се привържем към сладникавата тъга, която като червей разяжда всяка надежда" посочи папата.

„По този начин се развива най-голямата заплаха, която може да се вкорени в една общност. Сивият прагматизъм на живота, което на пръв поглед изглежда всичко нормално, но където действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост. Точно там при провала на Петър идва Исус, започва отначало и търпеливо отива да го посрещне и му казва: „Симоне, това е името, от първото му позоваване". Господ не очаква идеални ситуации и вътрешни разположения. Той ги създава. Не чака
да се срещне с хора без проблеми, без разочарования, грехове. Самият той беше изправен пред греха и разочарованието. Братя, господ не се уморява да ни призовава. Силата на любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново“, продължи Светият отец.

Снимка: Булфото/Евгени Димитров

Той подчерта, че в Иисус Бог иска да ни даде нова възможност. „Всяка сутрин ни търси там, където сме, и ни призовава да станем и да възкръснем отново чрез Неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за небето, а не за земята, за висините на живота, а не за низостта. Призовава ни да не търсим живия сред мъртвите. Когато го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме най-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност", продължи папата. 

„Бог изненадва. Той е Господ на изненадите. Той ни призовава не само да се изненадваме, но да постигнем изненадващи неща. Господ призовава и виждайки учениците с празни мрежи, им предлага нещо необичайно за тях – риболов през деня, което е нещо странно. Той им дава отново увереност, като ги пуска в движение и ги принуждава отново да рискуват, за да не смятат нещо или особено някого за изгубен. Той е Господ на изненадата, който разкъсва парализиращата затвореност, като връща смелостта, способна да преодолее подозренията, недоверието и страха. Бог изненадва, не само когато ни призовава и ни кани да хвърлим мрежите, но и да хвърлим нас самите в историята и да гледаме живота, на другите и дори на себе си с Неговите очи, копито в греха виждат чеда, които трябва да станат, в смъртта - братя, които трябва да се възкресят, а в разрухата - сърца, които трябва да бъдат утешени. Затова не се страхувай. Господ обича живота ти, дори когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце“, каза още папа Франциск.

Снимка: Булфото/Евгени Димитров

"Господ ни обича! Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко ограничение и грях. Една от най-големите болки и пречки, не се корени в това да разберем, че Бог е любов, а в акта, че сме започнали да го възвестяваме и свидетелстваме по начин, че за мнозина това не е Неговото име. Бог е любов, която обича, дарява себе си, призовава и ни изненадва", допълни папата. 

Снимка: Булфото/Евгени Димитров

По време на литургията папата получи подарък икона - копие на "Св. Богородица Иверска", която произхожда от Несебър и която Св. папа Ронкали винаги е носил със себе си. Папа Франциск пък подари на апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков потир за богослужение. 

„Бог поиска тук да живеят и хора от различни култури и религии. Значението на думата София е мъдрост. Мъдростта на сърцето е вкоренена не само в София, столицата на България, а в сърцата на всички българи и се изразява в съжителството на различни култури и религии", заяви монсеньор Пройков. 

Стотици взеха причастие по време на литургията. Преди това миряните произнесоха молитвата „Отче наш“ и се помириха взаимно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

05.05 2019 в 21:46

Няма и нужда.
Банка Антинари, и онзи, движеха внедряването на дънки, дъвки, и дантелени кюлоти в социалистическият - атеистичен свят.
Успяха.
Този движи следващата задача: педерастия, инцест, джендър.

77927

1

El Commandante

05.05 2019 в 21:06

Бахти глупостите, честно.

Тоя Лео Меси на католицизма не мое на малкия пръст на стареца Войтила да стъпи.