Папата няма Facebook и нe знае кой е дядо Добри

OFFNews 09 януари 2014 в 19:41 9887 5

Светецът от Байлово. Снимка: Булфото

Снимка Снимка: Булфото

Светецът от Байлово. Снимка: Булфото

Новината, че папа Франциск е споделил във Facebook историята на дядо Добри, се оказа погрешна. Пресслужбата на Светия престол опроверга пред bTV информацията: папата няма Facebook профил и никъде не се е изказвал за такъв човек.  От Ватикана уточняват, че и те не са чували за него.

Съобщението, че папа Франциск е споделил в социалната мрежа историята на 98-годишния дядо Добри, който обикаля улиците, събирайки пари за църквата, беше публикувано в crhoy.com.

Множество български печатни и онлайн медии го препечатаха, като се позоваха на сайта "Коста Рика днес".

Това обаче не прави историята за дядо Добри по-малко достойна. Светецът от Байлово е роден през 1914 година. Преди десетина години дядо Добри дарява всичките си имоти на църквата. Заживява в малка пристройка на църквата на село Байлово – само на броени метри от дома на Елин Пелин.

Почти всеки ден дядо Добри ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови