Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Папата в Раковски: Не лепете етикети и обичайте независимо от етноса

OFFNews 06 май 2019 в 18:36 3826 0

Снимка Булфото/Евгени Димитров

Папата на обиколка в София.

Папа Франциск посети град Раковски, който е най-голямото средище на католици в страната, където даде и първо причастие на 242 деца, предаде БНР.

„Вие дойдохте от всички краища на тази земя на розите, за да участвате в празника. Сигурен съм, че никога не ще го забравите, да празнуваме, да ликуваме в името на Исус“. Папата отправи към тях пожелание за живот, изпълнен с щастие и радост. Накара ги да повтарят след него: „Бог е нашият баща“, „Исус е нашият брат“, „Църквата е нашата майка и нашето семейство. Ние сме приятели, ние сме братя, а нашият закон е любовта“. И още от призива му към децата: „Нашият закон е любовта. Сега Исус ще дойде във всеки един от нас. Искайте днес от Исус за вашето семейство, за вашите родители, за вашите приятели“, бяха думите на главата на Римокатолическата църква, произнесени на български език.

„Независимо от етническата принадлежност да обичаш някого, да обичаш хората, без да лепиш етикети. Господ е неличим оптимист. Винаги се стреми да разчита на нас, да ни води напред. Оптимистите създават надежда в общността, песимистите рушат всичко", допълни той. Папата поясни, че „трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните. Не е проблем, че хората се карат, ако се помирят до вечерта. Никога не завършвайте деня с война", призова папа Франциск и добави, че „мир се създава и с един жест на любов“.

Събралото се множество прие развълнувано думите на светия отец. Това е първият път в историята на Раковски, когато папа идва там.

Специално по случая медицинската сестра Мая Гиева пя на Светата литургия: „Не мога да опиша емоцията – толкова чувства бушуват в мен. Тази емоция, която преживях от вчера, и тази, която ми предстои, не може да се опише с думи. Най-вече се чувствам благословена, че бях близо до Светия отец, че пях, че бях част от тази тържествена служба, която беше в София, и най-вече, че ми предстои отново, в Раковски. През 2014 година бях във Ватикана и тогава не можах да го зърна, но вчера в София беше на пет метра от мен! Погледнах и видях един мил, добър човек, който дарява с усмивка всички хора, до които се докосва! На пет метра от мен! Поздрави хора и благослови! Затова се чувствам благословена“.

Поклонническото пътуване на папа Франциск в България завършва тази вечер в София, където той ще отправи своето послание за мир към целия свят, заедно с представители на различни вероизповедания.

Във вторник сутринта папа Франциск заминава за Северна Македония, но с това не завършва обиколката му из Балканите, тъй като в края на май той ще посети Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews