Паргов иска проверка на ремонтите в училищата и детските градини в София

OFFNews 22 март 2019 в 11:44 1626 1

Пълна проверка на ремонтите в училищата и детските градини по Оперативна програма "Региони в растеж" в София поискаха лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов и заместник-председателят на СОС Милка Христова.

Действията им са свързани със сигнали на граждани за изключително некачествени ремонтни дейности в 70-о основно училище "Св. Климент Охридски" в столичния квартал "Модерно предградие", район "Връбница". Това е едно от 26-те училища и детски градини, за които през лятото на миналата година бяха отпуснати европейски средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност е 63,6 милиона лева, 58 милиона от тях са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от страна на Столична община е 5,6 млн. лв.

"Имам много въпроси, свързани с качеството на ремонта и отделените средства за него в 70-о основно училище. Настоявам кметът Фандъкова да информира обществеността за името на фирмата, която извършва ремонта, кой е провел обществената поръчка, коя фирма осъществява надзора и на каква стойност е нейният договор, как е избрана тя, има ли издадени досега актове от надзорната фирма за извършените строителни дейности в това число и за лошо качество, има ли наложени глоби и какъв е срокът, в който трябва да бъде завършена обществената поръчка, каза Калоян Паргов. - Много са въпросите. И не приемам отговори от сорта на: "Хубаво е, ама не е довършено", "Предстои ремонт на ремонта", "Ще наложа контрол на контрола". Не приемам и контрол на извършените ремонтни дейности, след като са приключили, какъвто беше случаят с градинката пред Софийския университет".

Милка Христова добави, че с Калоян Паргов ще внесат официално питане до кмета Йорданка Фандъкова, свързано конкретно с ремонтните дейности на 70-о ОУ "Св. Климент Охридски", както и за останалите избрани училища и детски градини, чиито ремонт е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж". "Очаквам бърз отговор, защото въпросите ни са съвсем конкретни, каза заместник-председателят на СОС. - Няма как да допуснем такова безобразно качество на ремонтните дейности. След като получим отговори на въпросите, ще се обърнем към съответните инстанции и ще ги сезираме. Ако има незаконно присвояване на средства по европейската програма, ще сигнализираме и ОЛАФ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови