Парковете още са забранени за разходка, СО тренира без граждани утре

Фандъкова: Малките деца ще влязат първи в големите градини, защото не могат да ходят по тротоарите

OFFNews 25 април 2020 в 11:32 4241 1

Разходките в паркове и градини продължават да са забранени. По мое предложение в софийския оперативен щаб подготвяме организация и правила за поетапно отваряне на големите паркове - първо, само за разходки на малки деца в определени часове. 

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. Утре екипите на Аварийната дирекция на Столична община, доброволци от общинското формирование и полицията ще проведат обучение за прилагане на терен на създадената организация в Южния парк.

Ще се проверят маршрутите, които са подготвени, с цел да не се допуска пресичане на потоците и нарушаване на нужната дистанция. В това обучение не участват граждани, предупреди Фандъкова. 

Забраната за влизане в паркове и градини за всички остава в сила, докато не получим указания от Националния оперативен щаб на база регистриран спад на заболеваемостта. Разговаряхме с министър Ананиев и имаме готовност да координираме действията си, уверява кметът. 

Тя обяснява и защо в парковете ще влязат първо малките деца: Мотивите ни са, че за тях е най-трудно да спазват препоръката да стоят вкъщи и те не могат да излизат сами по друго време. Разходките по тротоари с малки деца не са удобни, нито са най-доброто за тяхното здраве. Трябва да осигурим достъп и на децата със заболявания и специални потребности, защото дългото затваряне вкъщи се преживява изключително тежко от много от тях. 

Столична община подготвя различни варианти за разходка в парковете, които ще бъдат представени пред Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването. Всички те целят да има ясен ред, за да не се допусне нарушаване на дистанцията и събиране на хора. Изработват се и необходимите табели и листовки.

В момента в страната ни се регистрира ръст на заболеваемостта и всички въведени забрани, в това число и тези за парковете, са в сила, напомня Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

25.04 2020 в 12:10

Спряха достъпа до селата около София, набутаха всички в града и сега седнала да се чуди даскалицата как хората да не се струпват на едно място. Даже ДОТ отрядите щяла да организира отново.
Ако бяха пуснали хората по близките вилни зони и села София щеше да се облекчи, но не, милиционерите сега щели да правят анализ дали ако идеш на вилата ще си по-застрашен или не.