Парковете в София са като панаири, търговци рекетират родители чрез децата им

OFFNews 20 юни 2018 в 06:55 10592 0

Мамо, купи ми... въртележка, балон, захарен памук, свирка, сладолед, царевица... Искам да се кача на количка, да поскачам на батута, да вляза в замъка... 

Родителите са подложени на истински рекет - чрез децата си, от всевъзможни търговци и собственици на атракциони в столичните паркове. Особено след края на работния ден, когато градините се напълват с незаконни продавачи и предлагащи развлечения като на панаир за най-малките. 

Посред бял ден търговец седи на пейка в парка Заимов, а на импровизирана сергия пред него се мъдрят топки, балони, вятърни въртележки и още куп джунджурии в ярки цветове. На метри от него търговка предлага царевица в чашка под зелен чадър.

Разрешение да са там нямат, категоричен е кметът на район Оборище Васил Цолов. Преди години имахме договор с един собственик на детски колички на батерии, от 2016 г. той е изтекъл, но майки ми казват, че се появява в парка след 18 часа, обяснява управникът.

Цолов е категоричен, че парковете в столицата трябва да има общинска полиция, която да ги охранява, в това число и от наплива на съмнителни търговци. 

Трябва да има и дефиниция за парк - като място за отдих, а атракционите могат да се обособят на определени за това места, предлага Цолов. И дава пример със своеобразния лунапарк пред някогашния стадион "Дружба" (Юнак) до Националния стадион "Васил Левски". 

Отделен проблем е, че изправността на атракционите, които работят без разрешение в парковете, а и тези с договори, е проблем само на техните собственици.  

През тази година Столична община планира ремонт и възстановяване на парк "Владимир Заимов" за 1,9 млн.лв. Проектът предвижда обновяване на настилки, чешми, водопровод и канал, поливна система, паркова мебел, озеленяване – тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, съществуващи детски площадки, изграждане на нови алейно и декоративно (ефектно) осветление, видеонаблюдение, детска площадка на мястото на разрушената “SOS Kindedorf” и автоматизирана тоалетна.

Предложението на кмета и граждани на района да се изгради изкуствен хълм, така че децата да се пързалят през зимата, не е прието. А можеше да се използва пръстта, която сега се копае заради метростанция от линия 3, вместо да се кара на депото, ядосва се Цолов. 

Другият голям проблем в "Оборище" според Цолов са заведенията, които работят доста след 22 часа, и шумът пречи на хората в квартала нощем. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови