Първи ден без спиране на водата в Перник

OFFNews 16 юни 2020 в 12:40 3496 3

За първи път от седем месеца насам жителите на Перник ще имат вода и през нощта, съобщиха от местното ВиК дружество. 

Днес "ВиК Перник" ще правят тестове за преминаване към безрежимно водоподаване, като за целта ще бъде спрянo подаването от софийския водопровод и водата ще идва изцяло от язовир "Студена". 

Водата в язовир "Студена" достигна 19,300 млн. куб. метра при капацитет от над 25 млн. кубика метра, което означава, че режимът в града трябва да отпадне съвсем скоро, тъй като в края на миналия месец екологичният министър Емил Димитров обясни, че водният режим ще бъде прекратен при 20 млн. куб. метра наличен обем. 

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това беше малкото количество вода в язовир "Студена". Месец по-късно водният режим стана още по-тежък, като жителите на града имаха вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник.

След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от язовир "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат и новият водопровод, който започна да снабдява Перник и околията с вода. Водопроводът обаче, вместо да донесе облекчение на жителите, донесе ежедневни аварии заради силното налагане по амортизиралата се водопреносна мрежа. Поради факта, че водопреносната мрежа на Перник е изключително стара, загубите на вода бяха над 75%.

В края на март месец започна и подновяването на вътрешната водопроводна мрежа, като за целта е използвана безизкопна технология, а финансирането е по линия на отпуснатите от правителството средства за подмяна на част от вътрешната водопроводна мрежа в града. Малко по-късно кметът на града Станислав Владимиров обясни, че се надява след подмяната на водопровода, загубите на вода да спаднат на 45%. 

До вчера жителите на Перник имаха вода от 6 часа сутринта до 22 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

3

Митака

16.06 2020 в 21:11

Яко къпане и съпунисване е било.
Честито Перник :)

3810

2

Пенчо бре

16.06 2020 в 15:56

Няма как да не им кажа "Честита баня!" Това си е голям празник!

4022

1

А ония 27 милиона,за изграждането на"Великата Изкуствена
Река" Мало Бучина-Перник със световното "българско" нововъ
ведение в областта на водоснабдяването.
P.V.C. вместо Ст.тръби Ф600.Кой им дава този АКЪЛ?
Българската и световната инженерна мисъл е поставена в
Шах-шех !!!