Първи ремонт в София приключи: Пускат движението по Тодор Каблешков

Багерите подхващат "Монтевидео", тролей № 5 ще свърже Младост 1 и 2

OFFNews 19 юли 2018 в 07:11 6098 0

Движението по столичния бул. "Тодор Каблешков" тръгва от днес, това е първият обект от тазгодишните строителни ремонти, който е готов.

Започва разширението на бул. "Монтевидео" в участъка от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков“, съобщи Столична община. 

Много сериозни санкции са заложени при сключването на договорите - за просрочие се дължат 75000 лв. на ден, а до 300 хил. лв. е санкцията за лошо качество, заяви кметът Йорданка Фандъкова при проверка на обекта. По "Тодор Каблешков" са сменени настилки, тротоари и осветление, както и водопровод и канализация.

От днес се забранява се влизането на пътни превозни средства по северната половина от пътното платно на ул. “Първа Българска армия”, в участък от 100 м, считано от ул. „Константин Преславски“ в посока ул. „Проф. Иван Георгов“. Движението ще се извършва двупосочно по една лента в посока по южната половина от пътното платно на ул. “Първа Българска армия”. В същия участък от 28.07.2018 г. до 24.08.2018 г. по северната половина от пътното платно на ул. “Първа Българска армия”, в участък от 125 м, между ул. „Константин Преславски“ и ул. „Проф. Иван Георгов“. Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно по една лента в посока по южната половина от пътното платно на ул. “Първа Българска армия”, в същия участък. 

Започна и ремонтът на западното пътното платно на бул. „Васил Левски“ между Ректората и ул. „Граф Игнатиев“. Движението на автомобилите се извършва в източното (към Княжеска градина), върху което вече е поставена новата асфалтова настилка (биндер) с дебелина 6 см. След като се положи биндер и на двете платна, ще бъде поставен последния износващ слой асфалт. Последният слой ще се полага по цялата ширина, за да няма фуга между двете платна. В ремонтирания участък ще се обособи бус лента. Поставени са нови осветителни тела и се правят изнесени ъгли на пресечните улици, което дава по-голяма сигурност за пешеходците.

Предстои ремонт на тротоарни настилки в участъка между ул. „Иван Вазов“ и бул. „Цар Освободител“, планиран е и ремонт и на отсечката от Ректората до паметника на Апостола. 

Столичен електротранспорт пък започва строителни дейности по продължението на тролей №5 от ж.к. Младост 1 до жк Младост 2. 

Предвидените дейности са изграждане на фундаменти, стълбове и контактно-кабелна мрежа за продължаване на тролейбусна линия №5,  приблизителната дължина на трасето е 700 метра. Строителството на новата тролейбусна контактна мрежа ще се извърши в двете посоки, без спиране на движението на МПС и ще започне от обръщателно ухо на тролейбус №5 на бул.”Андрей Сахаров” до автобусно ухо №306 (ул.”Св.Киприян”), където ще се изгради ново тролейбусно обръщателно ухо. Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е един месец. 

Общинското дружество „Столичен електротранспорт“ ЕАД ще изпълни продължението на трасето след като беше избрано по обявената от Столичната община поръчка с индикативен бюджет 600 хил. лева без ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови