Първи случаи на заразени абитуриенти в Пловдив, още двама с положителни проби във Велико Търново

OFFNews 07 юли 2020 в 15:32 2582 0

Снимка Сергей Антонов, архив

Установени са първите случаи на заразени с коронавирус абитуриенти в Пловдив. На този етап има 4 положителни проби след баловете и всички те са от различни учебни заведения, съобщи областният управител Дани Каназирева, цитирана от БНР. Тя не пожела да уточни от кои училища са заразените с мотива да не се всява паника.

Повечето от заразените с COVID-19 абитуриенти са били в дискотека "Сикретс", където само преди дни бе установено огнище на заразата, а сега има и още 4 нови случая сред персонала.

Сред носителите на заразата са и петима полицаи от Областната дирекция на МВР. "Те са в много добро здравословно състояние", каза пред Радио Пловдив директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Всички 25 души са от пловдивско РУ и са работили на един етаж. Петима са с положителни проби за COVID-19 и се лекуват в домашни условия. Други 20 души са били контактни с тях, но направените им PСR тестове са отрицателни.

"Заразили са се от гражданин на чужда държава, който се е явил на разпит", допълни директорът на пловдивската полиция.

11, от от обявените за деня в Пловдивска област 13 случая, са в община Пловдив, а останалите двама - в Костиево и Асеновград. След установения случай на заразен с коронавирус общински съветник в Пловдив, са взети 15 проби от съветниците. Резултати от тях се очакват следобед.

Два от новите шест случая на потвърдени тестове за коронавирус във Велико Търново през последното денонощие имат епидемиологична връзка с абитуриентските тържества на 27 юни, съобщиха от Областния оперативен щаб.
Двама от заразените не пребивават на територията на област Велико Търново. 

Под карантина в областта са 504 души, сред тях са и близките контактни на потвърдените случаи на COVID-19. Диагностицирани с коронавирус са 90 лица, излекувани -29, в домашна изолация са петдесет души, седем се лекуват в болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови