Първият училищен звънец бие за 700 хил. деца и 60 хил. педагози

OFFNews 15 септември 2017 в 06:10 3900 2

Снимка Сергей Антонов

Първият учебен ден в Италианския лицей в Горна баня

Над 700 хил. ученици се връщат в класните стаи днес. Заедно с тях учебната година започват около 60 хил. преподаватели. Просветният министър Красимир Вълчев ще удари първия звънец във врачанското село Селановци, в основно училище "Никола Вапцаров".

15 септември остана първият учебен ден, въпреки опита на МОН датата да бъде изместена на 1 септември за сметка на по-дълги ваканции през учебната година. Впрочем, до 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата, припомня Националният статистически институт, който в навечерието на новата учебна година публикува любопитни данни за средното образование у нас.

В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз - Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки, като повечето от тях се намират в Южна Европа - България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август - Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария.

В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната - от края на август до първата седмица на септември.

В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия.

В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март - Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.

Новата учебна година идва с някои стари проблеми, с които ръководството на Министерството на образованието заяви, че ще се бори още с идването си: отпадането на ученици, засташително високата средна възраст на учителите. С първото се зае зам.-министър Деница Сачева, с цел за привличането на млади педагози пък се вдигат праговете за заплатите.

През 2016/2017 г. преподавателите над 55-годишна възраст са били 29 660, а тези под 34 г. - 5917. Едната и другата група са били приблизително еднакво многобройни (по около 20 хил. души) през 2003/2004 и оттогава групата в предпенсионна възраст расте все повече и повече. Между 2000/2001 и 2002/2003 пък по-младите са били повече - 22 732:17 135 (2000/2001).

Все пак през последната година се наблюдава има ръст на младите - през 2015/2016 г. те са били 4929, а година по-късно са с почти 1000 души повече.

Учителската професия остава доминирана от жените - през изминалата година те са били 49 714, а мъжете - само 10 489.

На един учител са се падали средно по 12 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!