Пациентите с блокирани лекарства за кръвно и сърце да посетят лекар за нова рецепта

OFFNews 09 юли 2018 в 10:36 6652 0

Снимка Pixabay

Пациентите, чиито лекарства за кръвно и сърце попадат в списъка с блокирани медикаменти, трябва да посетят личния си лекар, за да изпише рецепта с друго лекарство.

62 препарата със съставката валсартан бяха блокирани за продажба в ЕС заради замърсяване с вещество, което е потенциално канцерогенно. Валсартанът е бил произведен в завод в Китай.

Над 160 хиляди пациенти у нас пият блокираните лекарства, съобщава bTV. Освен при хипертония те се предписват при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Пред bTV Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на Българския фармацевтичен съюз (БФС), няма място за паника. Примесът, заради който са блокирани лекарствата, е вторичен амин и се използва и в хранителната промишленост – забавя развитието на бактериите. Според нея хората, които имат лечение с тези продукти, могат да продължат да използват лекарството, докато отидат при своя личен лекар. Фармацевтът уточнява, че лекарствата са блокирани, за да се уточни колко е този примес и какво е въздействието върху хора, защото засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови