Пациентски организации алармираха за първи проблеми след закриването на Фонда за лечение на деца

OFFNews 20 май 2019 в 14:57 2887 1

Пациентски организации "Заедно с теб" сигнализираха, че вече научават за първи проблемни случаи при отпускането на пари за лечение на деца в чужбина след закриването на Фонда за лечение на деца и преминаването му под шапката на Здравната каса. 

Писмен сигнал е подала майка на дете, което се нуждае от лечение в чужбина. 

Детето вече е получило одобрение за лечение в чужбина преди преместването на Фонда, но сега отпускането на средства за лечението му се бави, а обяснението на НЗОК е, че процедурата е тромава. 

Майката е решила да подаде жалба до здравния министър Кирил Ананиев. 

В сдружението е пристигнал сигнал и за втори случай на проблеми при заминаването на дете за лечение в чужбина. 

Детето е от Варна. От НЗОК отказват да купят билети за детето и придружителя по-рано, въпреки че датата за лечение се знае два месеца предварително. В крайна сметка билети са купени в последния момент, но от София. Това означава, че майката с малкото и болно дете трябва да стигнат за лична сметка от Варна до София в последния момент, което е много скъпо, посочват от сдружението. 

"Във Варна има летище, нормално е болните деца да пътуват оттам и да се финансират от НЗОК. По-каква причина НЗОК първо разхищава публични средства, купувайки скъпи билети в последния момент? И второ, защо не се поема пътуването от родното място на детето за чужбина или поне да се купят билети, когато се знае датата, за да може и родителят да купи по-евтини за София два месеца по-рано", питат оттам.

От "Заедно с теб" се опасяват, че е възможно да има и други подобни случаи, но родителите да не знаят как могат да реагират и към кого да се обърнат, затова ги призовават да се обръщат към сдружението. 

Председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева уточни пред OFFNews, че в сдружението имат цялата информация по случая, но се надяват на реакция на институциите за цялостно разрешаване на проблемите за всички деца, които се нуждаят от лечение у нас и в чужбина.  

Здравната каса пое функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Комисията за лечение в чужбина на 1 април. Промяната беше въведена чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за тази година.

От институцията обещаха преходът да стане безпроблемно и да няма забавяне в отпускането на средства за лечение. Оттам подчертаха, че промяната дори ще улесни работата и заявленията за лечение в чужбина ще бъдат разглеждани по-бързо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

20.05 2019 в 17:53

В България има пари, не е като да няма. Просто вместо да се използват по предназначение, се пилеят от тъпи чиновници, крадат от политици и собственици на медии, и после тези трите групи се оправдават, че така били нещата, били сме бедна страна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!