Патриархът и Св. Синод няма да участват в Събитие за мир с папа Франциск

Владиците не разрешават на хора в "Св. Александър Невски" да пее при посещението му

OFFNews 03 април 2019 в 16:04 9857 4

Патриарх Неофит и Светият синод няма да участват в "каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование" с папа Франциск в храм "Св. Александър Невски" при посещението му у нас от 5 до 7 май. 

Това гласи единодушно решение на Св. синод. За нас е неприемливо и поставянето на богослужебни одежди, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно, обясняват още владиците ни. 

Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод, са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма, пишат от Св. синод.

В решението им се казва още: 

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно. Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас. 

Програмата на папа Франциск: На 5 май в 10 часа Пристигане на летище София, Среща с министър-председателя в правителствената зала на летището, Официална церемония по посрещането на площада пред президентството, Среща с президента на "Дондуков" 2, Среща с представители на властите, гражданското общество и дипломатическия корпус на пл. "Атанас Буров" - Слово на Папата. Среща с патриарха и Св. синод в Синодалната палата. 

Молитва на папата пред иконостаса на св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Царица Небесна на площад „Свети Александър Невски“. Св. литургия на пл. Княз Александър I, Проповед на папата

На 6 май папа Франциск заминава за град Раковски, а по-късно през деня е предвидено Събитие за мир с папата в присъствието на представители на различните религиозни вероизповедания в България на пл. "Независимост" в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

5

Socerez

04.04 2019 в 11:09

Важното е да си взимат субсидията от 45 милиона годишно. Искат да ни върнат в средновековието нашите. Тръгнали са по пътя на ислямските фундаменталисти - няма друго освен точката пред очите ми!

7128

4

Лиско

04.04 2019 в 07:29

Разумно решение. Папата напъва яко за икуменизъм, но не му се отвори парашута. Едно е диалог и сътрудничество по политически, морални и социални въпроси, друго са компромиси със вярата. Сегашният патриарх, както и предишният, не правят компромиси с папската институция, която е един от флагманите на идеята за религиозен синкретизъм (за непознаващи те термина, това е нещо като релативистичен тюрлюгювеч от разни религии за "широкоскроени" хора, неизповядващи никаква), подготвящ всерелигия под шапката на Антихриста. Папата е поканен като държавен глава на Ватикана, а за католиците няма проблем си го почетат и като духовен лидер.

11300

2

yoghurt

03.04 2019 в 20:44

Разбира се, това е единственият възможен вариант, предвид историческите дадености от няколко десетки века.