Пътуваме с влака на Цар Борис III от Варна до Русе за 50 стотинки

OFFNews 11 октомври 2016 в 13:37 13698 0

Тази година се навършват 150 г. от откриването на първата железопътна линия в България. По този повод „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура” организират пътуване с атракционен влак по жп линията Варна-Русе.

То ще се проведе на 22-и октомври, а от утре „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД започва продажбата на билети. Поради специалния характер на влаковата композиция, местата са ограничени. Билетите са безплатни и се плаща само запазеното място, което струва 50 стотинки.

Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 08:15 ч. и по време на своето пътуване към гара Русе ще спира на гарите на всички общини по своя маршрут. На всяка от тези гари местните кметове са организирали кратки празнични посрещания и програми.

Специалната атракция за пътуващите и посетителите на събитието е ретро подвижния състав на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03.12. Той е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel”, Германия. През 1976 г. е бил бракуван, а през 1979 е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица за провеждане на атракционни пътувания.

В атракционния влак е включен и вагон от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес”. Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 година в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на монарха. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови