Пчелари протестират днес срещу масовото отравяне на пчели

OFFNews 04 май 2019 в 09:32 2669 0

Пчелари ще се съберат на протест пред Областната администрация в Плевен заради масовото отравяне на пчели в последно време.

Те ще изразят недоволството си от нерегламентираното пръскане на посевите с пестициди и липсата на контрол за поредна година. Над 5 000 пчелни семейства са отровени в областта, като броят продължава да расте. 

Според председателя на Областния пчеларски съюз и организатор на протеста доц. Юлиян Станчев, пчеларите подават сигнали за четвърта поредна година, но наказани няма, предаде БНР. По негови думи тази година отравянето е в по-голяма степен от минали пъти. 

"Делото се води от миналата година. В същото време, на същите места се случи отравяне, защото се нарушават правилата на растителна защита. Делата се водят 3-4 години, и така се размива, закъснява санкцията", коментира той.

Пчеларите ще настояват да бъде въведена наказателна отговорност, затвор за отравяне и отнемане на правото за субсидии с държавно подпомагане.

"Защото едно отравяне на пчелини в едно село е равносилно да се запали пшеница преди жътва или градушка да убие реколтата или някакво бедствие, то е един вид бедствие", допълни той. 

Проблеми с масово отравяне на пчелите тази година се наблюдават в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови