Пеевски дарил 50 000 на БАН и 300 000 на БЧК за борбата с коронавируса

БЧК също получи дарение от 300 000 лева за нуждаещи се хора

OFFNews 27 април 2020 в 13:42 3283 0

Снимка БГНЕС

Делян Пеевски

Дарение от 50 000 лева за изследвания на учените от Българска академия на науките в борбата срещу коронавируса направи депутатът от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от Българската академия на науките (БАН).

Дарението ще бъде предназначено за предлаган от Българска академия на науките проект "Наука срещу COVID-19". Проектът предвижда изпълнението на важни научно-приложни задачи, свързани с диагностиката, лечението и създаването на ваксини срещу коронавируси.

Работата ще обхваща биоинформатичен скрининг за биологично активни съединения с приложение като лекарства или имуностимуланти, разработване на ваксини срещу новия коронавирус, създаване на молекулярно-биологични тестове за масова детекция на коронавируси и други патогени и създаване на нови диагностични подходи за коронавирусни инфекции, базирани на клетъчно култивиране и проучване на епигенетичната модулация като подход за защита срещу инфекцията, съобщават от академията.

В по-общ план, тези дейности могат да прераснат в цялостна стратегия за борба с инфекциозните заболявания при човека и да допринесат за устойчивото развитие на обществото за среща с бъдещи здравни предизвикателства., посочват от БАН.

Работата по проекта ще бъде извършена от учените от четири института на БАН - Институт по молекулярна биология "Румен Цанев", Институт по микробиология "Стефан Ангелов", Институт по биофизика и биомедицинско инженерство и Институт по експериментална морфология, патология и морфология с музей, в сътрудничество и с други научни организации.

За разработването на ваксина срещу COVID-19 Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" БАН вече получи частично финансиране в размер 70 000 евро от Институт "Пастьор" - Париж, а договорът е с продължителност 15 месеца.

Пеевски дари и 300 000 лева на Българския Червен кръст за помощ на нуждаещи се хора. Дарението е предоставено от "ИНТРЪСТ" ЕАД.

По волята на дарителя средствата ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби граждани и на хора, изпаднали в крайна нужда вследствие на извънредното положение, породено от епидемията от коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови