Пенсионираха кончетата от Борисовата, отиват във ферма на Анимал Рескю

OFFNews 05 август 2018 в 09:33 5460 1

Кончетата от Борисовата градина - Рапира, Беатрис, Принц и Марта, напускат Конната база в парка. СОС реши те да бъдат предоставени за отглеждане на неправителствената организация "Анимал Рескю София".

АР има база под наем, предстои да бъде регистрирано и Убежище Ранчото на терен от 50 дка, където възрастните вече коне ще могат да се разхождат. 

Според решението на СОС кметът на район "Средец" трябва да проведе конкурс за "отдаване под наем на имота, бивша конна база на „Егида София“ ЕАД, находящ се на територията на парк „Борисова градина“, бул. „Драган Цанков“ № 1, със специфично конкурсно условие „за конна база“, със срок до приемането на подробния устройствен план за територията на Борисова градина, но не повече от 2 години.

По проект Конната база ще се мести в Ловния парк, а на мястото й трябва да се появи площадка за ролери и скейтбордове. Премахването или преместването на Конната база от Борисовата градина бе заложено във всички проекти от конкурса за устройствена концепция на парка през 2015 г.

Неправителствени организации и родители на деца настояваха тя да бъде запазена на мястото си. Градината „Княз Борис Търновски“ по традиция е приютявала конюшни, които са намирали място в нейната централна част още от края на XIX век, аргументираха се тогава защитниците на конете. 

Общинските съветници приеха предложението ни да пенсионират Рапира, Марта, Беатрис и Принц! След оформяне на нужните бумаги, четиримата ще дойдат при нас!, радват се обаче на фейсбук страницата си от Анимал Рескю София. 

Според решението на СОС, „Спортна София 2000” ЕАД трябва да предостави кончетата на АР София при стриктно спазване на предписанията за последващо лечение на животните, както и добрите и хуманни практики. Дружеството следва да гарантира възможността Столична община да прави регулярни проверки за състоянието на животните и условията, при които се отглеждат, както и да се предвиди възможността при неизпълнение на задълженията от страна на Фондацията и неизпълнение на условията за хуманно отглеждане на животните, съгласно законоустановените норми, Фондация „АР София” да се задължи да върне животните на „Спортна София 2000” ЕАД.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews