Перник е гневен и очаква да има наказани за кошмара с водния режим

Прокуратурата спешно да влезе във водното дружество, настоява кметът Станислав Владимиров

OFFNews 19 ноември 2019 в 21:20 3500 0

Снимка БГНЕС

„Перник е на воден режим вече почти 48 часа, но за съжаление първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането му не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален“.

Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БТВ. Той добави, че намаляването на разхода на питейна вода е основното при въвеждане на такъв режим, защото с понижаването на отока се цели в язовира да има вода, която да бъде осигурена на перничани до месец април.

Владимиров коментира, че водното дружество не е направило така, че Перник да има вода във времето, което е зададено и да се ограничат разходите и потреблението на вода.

„Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на В и К“, категоричен бе Станислав Владимиров. Днес е имало съвещание в община Перник за текущи проблеми и за зимното почистване, а единственият отсъстващ е бил управителят на В и К, който дори не е изпратил свой представител, макар темата да не засяга само Перник.

„Никой не дойде да обясни какви са първите стъпки по плана, който начертахме миналата сряда. Имаше желание в рамките на няколко дни да имаме информация, но след една седмица аз все още нямам такава нито за това дали водата в язовир „Долна Диканя“ е годна, нито по другите важни въпроси“, обясни Владимиров.

Той каза още, че първите тревожни знаци за далеч по-малкия приток на вода към язовира спрямо разхода са още от началото на тази година. Според него, вместо МОСВ да ограничи разхода на вода от язовир „Студена“, до миналият месец той е бил константен.

„Водата се е пилеела, въпреки индикациите за бъдещ проблем. Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода? Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир „Студена“ беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме“, добави кметът на Перник.

Утре на среща със зам.-министър Николай Нанков той се надява да получи по-конкретна информация за всички планирани действия и за последващите стъпки, които трябва да се предприемат.

Според Владимиров единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация, е да съгласува режима с В и К оператора. Всичко обаче бързо е било съгласувано с РЗИ, детските градини, училищата и перничани. Той подчерта, че областният управител, МОСВ и всички отговорни институции трябва да отговорят на въпроса защо толкова късно се започват действия, които е трябвало да бъдат направени много по-рано.

Владимиров посочи, че липсата на достатъчно информация от компетентните органи е довела до това в Перник да има различни слухове за източването на язовир „Студена“ и постави въпроса защо МОСВ е разрешило такъв оток от язовира и какво е направило водното дружество в Перник, за да предотврати кризата.

„Това е въпрос, на който няма логичен отговор. Затова в понеделник подадох сигнал до прокуратурата и искам да разбера защо с действията си ВиК операторът е довел Перник до тази криза“, каза той.

Кметът разчита на прокуратурата спешно да влезе във В и К и да направи преглед на всички действия на дружеството. Той настоява да се направи и обстойна проверка от изпълнителната власт надолу по веригата, каквото е и желанието на премиера.

Според него са наложителни бързи и конкретни стъпки от изпълнителната власт и В и К, и най-вече бързо да се разбере кой е виновен. „В Перник има огромен гняв, защото перничани не са виновни за това, че някой не си е свършил работата и съгражданите ми очакват най-накрая да има наказан за цялата ситуация“ заяви кметът на Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови