Перник и околните места без вода утре

OFFNews 01 юли 2020 в 16:35 3051 0

Перник и околните места остават без вода утре заради изграждане на новия водопровод от Главен клон 2, съобщи местното ВиК. 

Водоподаването от язовир Студена ще бъде спряно от 4 часа сутринта и ще бъде пуснато след приключване на строително-монтажни дейности. 

Ще се работи по израждането на връзката на клон 2 с клон 1 в района над металургичната фирма Стомана, съобщи пред БНР управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Той обясни, че 50% от новото трасе вече е изградено.

"Остават едни сложни преминавания през жп линията и през реката, заради които ще се наложи спиране по клона и подаване на вода за кварталите през софийския водопровод. Това ще стане в рамките на десетина дни", каза Иванов.

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това беше малкото количество вода в язовир "Студена". Месец по-късно водният режим стана още по-тежък, като жителите на града имаха вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник. Заради кризата в града през януари беше арестуван и обвинен бившият екоминистър Нено Димов. След месеци под стража, беше пуснат под домашен арест. Обвинения получи и бившият шеф на "ВиК-Перник" Иван Витанов. Към отговорност бе привлечена и някогашната зам.-кметица на града Севдалина Ковачева, която бе зам.-кмет с ресор "Култура", но по това време предизборната кампания е и.д. кмет, тогава е и трябвало да се въведе воден режим.

След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от язовир "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат и новият водопровод, който започна да снабдява Перник и околията с вода. Водопроводът обаче, вместо да донесе облекчение на жителите, донесе ежедневни аварии заради силното налагане по амортизиралата се водопреносна мрежа. Поради факта, че водопреносната мрежа на Перник е изключително стара, загубите на вода бяха над 75%.

В края на март месец започна и подновяването на вътрешната водопроводна мрежа, като за целта е използвана безизкопна технология, а финансирането е по линия на отпуснатите от правителството средства за подмяна на част от вътрешната водопроводна мрежа в града. Малко по-късно кметът на града Станислав Владимиров обясни, че се надява след подмяната на водопровода, загубите на вода да спаднат на 45%.

Към този момент обемът на водата надхвърля 21 млн. куб. м, при капацитет 25 млн. куб. м, заради което режимът беше отменен в края на миналия месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови