Перник минава на газ заради скъсаната дига на шламохранилището, прокуратурата започва разследване

OFFNews 07 май 2020 в 17:24 3278 1

ТЕЦ "Република" минава на извънреден режим заради скъсаната дига на шламохранилището "Седми септември" в пернишкия квартал Калкас. Това заяви областният управител на града инж. Емил Костадинов. 

Костадинов уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището и на този етап, за да няма отпадъци, топлофикационното дружество ще премине на газ.

По-рано днес заради авария на шламохранилището беше отцепен квартал Калкас имаше и евакуирани хора. Това шламохранилището се използва от местния ТЕЦ за депониране пепелината от котлите. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. 

По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Според директорът на "Топлофикация Перник" инж. Любомир Спасов дигата, която е скъсана е около 5-6 метра. "Първоначално мислехме, че аварията е вследствие на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време", каза Спасов. 

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

"От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето", категоричен е той. Владимиров обясни, че в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.

Към този момент няма опасност за хората, които живеят в района на аварията. На мястото бяха и министрите Младен Маринов на вътрешните работи, Емил Караниколов на икономиката, екоминистърът Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

"Надявам се да не са толкова големи екологичните щети. Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 предписания какво да се направи и как да се направи", заяви министърът на околната среда и водите. 

"На този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания", обясни Димитров.

Но това е решение, ако нямаха газ в котела, какво правим? За да не спре градът да получава топла вода, трябва да работи заводът. Заводът, ако работи с това шламохранилище, означава пак да тече вода, докато не се укрепи. Добре е, че в завода има газов котел, ще преминат на него, може цената да е малко по-висока, но и въздухът ще бъде чист, а и градът ще има топла вода. Нали все пак трябва да се погрижим за перничани, добави околният министър.

Той каза още, че ще има санкции, каквито са предвидени в закона.

"Към момента е уведомен и главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия и предстои да бъде напълно изяснена ситуацията. Органите на реда ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Икономическият министър обясни, че проблемът на шламохранилището е, че е стигнало до капацитет над 100%.

Което означава, че ако продължи работа по този начин и има валежи, това може да създаде нова опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода, за да не се стига до такива инциденти, категоричен е Караниколов.

На място бяха и експерти от РИОСВ, които ще направят анализ за състоянието на водата, защото към момента водата слиза към река "Струма".

Районна прокуратура – Перник започва разследване по случая. От държавното обвинение посочват, че незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в града са се отправили към мястото на инцидента. 

Дежурен екип от следователи от Националната следствена служба ще извърши оглед. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София, уточняват още от държавното обвинение.

Възстановено е движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от пътен възел "Марина Бара" до "Църква".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11925

1

FeldMarschal

07.05 2020 в 18:17

Перник е олицетворение на пробитата и коримпирана система която управлява България от дълги години... не говоря само за времената след комунизма