Перник още няма вода от Белмекен, Борисов загуби бас

Георги А. Ангелов 05 март 2020 в 07:16 33292 5

Снимка Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите на 4 февруари.

Сроковете, обявени от правителството за строителството на тръбопровода, който трябва да доведе вода до язовир Студена за бедстващия Перник изтекоха, но обектът е далеч от приключване. Това показа проверка на OFFNews.

На 4 февруари премиерът Бойко Борисов се обзаложи с кмета на Перник Станислав Владимиров, че водопроводът от Мало Бучино до Перник ще стане за 30 дни, докато инспектираше полагането на тръбите. На 18 януари, когато правителството реши да строи канала, се говореше, че водата ще потече след 45 дни.

“До 30 дни ще сме готови, ще ни помогнат и от Камарата на строителите”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на 3 февруари. По новия водопровод ще преминава вода от яз. Бели Искър по ВиК мрежата на София до Перник. Самата работа по съоръжението започна на 1 февруари.

До 4 март са положени 11,3 км тръби, съобщиха от областната управа на Перник в отговор на питане от OFFNews. Тръбопроводът би трябвало да дълъг 13.5 км. Работата по резервоара, който е част от проекта, е напреднала, построени са стени му е положена хидроизолация. В новата помпена станция са готови фундаментите, изградени са стените и дори са монтирани помпите. В петък ще бъде направена връзката на помпената станция с електрозахранването. Забавянето било заради проблеми с времето, трасето се наводнявало заради блато близо, до което минавал новият тръбопровод, според неофициална информация.

По всички изглежда, че премиерът Бойко Борисов ще загуби баса си с кмета на Перник, който е издигнат от БСП.

Правителството отпусна 27 млн. лв. за водопровода от язовира, както и 30 млн. за мрежата в самия Перник. Амортизираната мрежа в областния град и областта е една от причините за водната криза, тъй като през нея изтичат над 60% от водата.

Вчера притокът на язовир "Студена" надхвърли 2 хил. литра в секунда за пръв път от началото на водната криза в града. Перник и селата в околността, които се захранват от язовира, са на воден режим от ноември миналата година.

Местното ВиК дружество съобщи на 4 март, че е отчетен приток от 2168 л/сек., а оттокът е 252 л/сек. Обемът на язовира остава изключително нисък - 4.8 млн. куб.м при капацитет над 25.5 млн. куб.м.

След като новият тръбопровод бъде изграден, Перник трябва да се снабдява само от софийската мрежа до средата на март. Целта е ползването на вода от "Студена" да бъде напълно спряно, за да се помогне максимално за запълването на водоема, а режимът за перничани да бъде облекчен.

Оптимистичният сценарий е, че при влажна пролет водният режим ще бъде облекчен още преди началото на лятото и водата да бъде спирана само нощем. В момента Перник е на тежък режим, при който вода има само за 7 часа в денонощието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

5

Бухльо

05.03 2020 в 22:12

То ако ще броните неизпълнените обещания на боце... между другото не е лош идея за поредица журналистически материали

18551

4

Нострадамус

05.03 2020 в 14:06

Бойко Борисов излетя от София като гълъб на мира, но тупна в Анкара като мисирка. Нищо смислено не излезе от неговото европейско мисионерство, освен че направи ихтибар на турския президент Реджеп Ердоган в навечерието на 3 марt. Мисията на мисирката в Анкара...

23293

3

Стефан

05.03 2020 в 13:13

А, супер. Значи като я напълнят, тръбата и ще се свлече в блатото, и ще се скъса.

706

2

order

05.03 2020 в 11:53

То добре, че си избраха кмет от БСП та язовира почна да се пълни иначе вода на куково лето даже и до ПЕТИЯТ мандат на бай Ху.....

14469

1

случайно прочетох

05.03 2020 в 11:10

Перничани отдавна трябваше да са свалили лъжеца от власт, но явно им харесва без вода.