Перник подкрепи Радомир да взема вода от Студена

OFFNews 09 юли 2020 в 10:59 2099 0

Единодушно общинският съвет в Перник прие декларация в подкрепа за възстановяването на резервното водоподаване за Радомир от помпена станция "Крапец".

Кметът на Радомир Пламен Алексиев обясни, че това е единственият начин да се избегне бедственото положение с водоснабдяването. 

Подкрепата обаче е морална, защото за да бъде позволено ползването на станция "Крапец" е необходимо съгласието на държавата.

Водоподаването от помпена станция "Крапец" от каптаж "Врелото" беше преустановено в края на 2019 г. от контролните органи поради неправомерно ползване на водоизточника без разрешително за водовземане. Съоръженията там бяха разрушени по време на водната криза в Перник от неизвестни лица с багер. Каптаж "Врелото" е един от основните водоизточници, захранващи яз. "Студена", съгласно проект от 50-те години. Отклоняването на вода от него е недопустимо, тъй като би нарушило притока към язовира, което през миналата година доведе до водната криза в Перник.

В момента Радомир се водоснабдява без издадени разрешителни от водоизточници "Гърляница", "Рестова глава", "Опалово" и "Извора". Други 20 водоизточника водоснабдяват околията на града, които също без издадени разрешителни.

Единственото законно разрешително за водовземане за питейно битово водоснабдяване e от извор "Сиреняците". През последния месец обаче заради сериозното намаляване на водните количества в извора помпите все по-често изключвали.

Преди седмица общинският съвет в Радомир единодушно даде съгласие общината да предприеме необходимите действия за възстановяване статута на помпена станция "Крапец" като резервен водоизточник.

В края на месец май част от Радомир мина на строг воден режим заради силно намаляване на водните количества във водоизточника, който захранва района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови