Перник вече има повече вода, отколкото миналата година

OFFNews 01 май 2020 в 16:36 5509 1

Снимка Владимир Йончев

В язовир "Студена" вече има повече вода, отколкото е имал миналата година по същото време. 

Това става ясно от графика за използване на водите от комплексните и значими язовири за май, който министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди днес.

От данните в него, които са към 25-о число на предходния месец, става ясно, че в "Студена" има 12,59 млн. кубически метра вода.

Миналата година са били 11,2 млн. кубически метра.

По данни на ВиК-Перник към 9 часа днес в язовира има 13,19 млн. куб. метра вода, а притокът продължава да е висок - 2551 литра в секунда при разход 301 литра в секунда.

За един месец водата в язовир "Студена" се е увеличила с близо 4 милиона кубически метра, въпреки облекчения режим на Перник и неработещата тръба от Мало Бучино. Това означава, че в язовира са постъпили близо 5 милиона кубически метра вода, а тепърва предстои най-силният месец май, както и юни, при който притокът винаги надвишава в пъти разхода за питейни нужди.

Това означава, че "Студена" ще доближи обичайния си обем от 20 млн. куб. метра. По принцип максималният обем на язовира е 25,2 млн. куб. метра, но заради лошото състояние на стената години наред той беше изпускан контролирано и държан на около 20 млн. куб. Единствено миналата година при ремонта на стената обемът така и не прехвърли 13 млн. кубически метра.

От заповедта на министъра на екологията става ясно, че се очаква прословутата тръба от Мало Бучино най-после да заработи.

За яз. „Студена“ в графика за май са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането от язовира, като се подават води единствено за питейно-битово водоснабдяване. Заявката на ВиК Перник е редуцирана, като от яз. „Студена“ са разрешени 0,466 млн. м3, с допълване на 0,806 млн. м3 от водосбора на яз. „Белмекен“. Редуцирането е направено, тъй като през м. май 2019 г. (когато не е имало режим на водата) ВиК операторът е ползвал реално 1,072 млн. м3, пише в заповедта.

Министерство на околната среда и водите управлява водите на 52 броя комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 29.04.2020 г. е 4362,7 млн. м3, което представлява 61,3% от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са ·питейно-битово водоснабдяване – 67,2% от общия им обем; напояване – 46,9% от общия им обем; енергетика – 80,5% от общия им обем.

Като по-рисков от "Студена" вече се очертават язовирите "Асеновец", който захранва с вода Сливен и "Тича", от който идва водата за Шумен, Търговище и Велики Преслав.

"Асеновец" още не е достигнал и половината от максималния си обем, затова разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са 0,700 млн. м3. Предвид предприетите действия от страна на „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Сливен за включване на алтернативните водоизточници обемът в язовира се увеличава.

Анализите за язовир "Тича" показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което са намалени разрешените количества за питейно-битово водоснабдяване, напояване и минимално допустим екологичен отток. Предвид ниския наличен обем, при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане в съответствие с годишния график за 95% обезпеченост, в края на 2020 г. общият обем в язовира ще достигне нива, под които водата ще бъде с влошени качества за питейни цели, при което не може да бъде гарантирано приоритетното питейно-битово водоснабдяване, без наличие на пречиствателна станция. В тази връзка ВиК операторите и Асоциацията по ВиК многократно са уведомявани за необходимостта от предприемане на мерки по отношение на рехабилитацията на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции с оглед обезпечаване на допълнителното пречистване на водите налични в язовира под санитарния минимум.

В другия проблемен язовир „Дяково“, който захранва с вода Дупница, но и ТЕЦ "Бобов дол", положението е по-добро. За "Дяково" са разрешени заявените количества от ползвателите, включително промишлено водоснабдяване и напояване. Предприетите през изминалите 3 месеца съвместни действия с „Напоителни системи“ ЕАД доведоха до акумулиране на водни количества, както за питейно-битовото водоснабдяване, така също и за останалите цели – напояване, промишленост и енергетика, обясняват от МОСВ.

За язовир „Ястребино“ обемът в язовира гарантира осигуряването на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството. С графика е разрешено и ползване на количества за напояване. На „Напоителни системи“ ЕАД е поставено условие в графика, за предприемане на действия за възстановяване изправността на компрометирани елементи на водовземната кула с цел възможност за ползване на водни количества и при по-ниски обеми в язовира, както за питейно-битово водоснабдяване, така и за напояване.

Планираните ремонтни дейности на съоръжения, заложени в месечен график за използване на водите на комплексните и значими язовири за м. май 2020 г., са следните:

За яз. „Батак“ се планират водолазни огледи. За извършването им ще бъдат изпуснати енергийно непреработени води в размер до 0.1 млн. м3.

За яз. „Студен кладенец“ в периода 26-29.05.2020 г. ще бъдат извършени проби на ВЕЦ „Студен кладенец“ /два часа дневно/.

За яз. „Тополница“ ще се извършват функционални проби на ВЕЦ „Тополница“, поради което ще бъдат освободени 0,2 млн. м3 енергийно непреработени води.

Графикът за май е публикуван тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3171

1

recycle bin

01.05 2020 в 17:50

Първият извод е, че правителството наля 27-28 млн лв за една абсолютно ненужна тръба, тъй като язовирът така или иначе се пълни като всяка пролет, а въпросната тръба дори не може да заработи, заради некадърно направен проект и изпълнение.
Разбира се парите са усвоени / окрадени от правилните фирми.
Вторият и по важен извод, е че от правителството на Герб, ДПС, ОП, заедно с псевдоопозицията БСП нищо по добро не може да се очаква.