Петър Дончев, ААП: Всички новости и технологии в превоза на хора и товари могат да се видят на TRUCK EXPO 2019

OFFNews 30 май 2019 в 13:54 3495 0

Остават броени дни до откриването на международното изложение TRUCK EXPO 2019 – най-голямото събитие в сектора на тежката автомобилна индустрия в България. От 6-и до 8-ми юни на Летище Лесново всички водещи автомобилни производители ще покажат най-новите си модели, технологии и оборудване за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства. Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Разговаряме с Петър Дончев, управител на Скания България ЕООД – представител на Скания.

Г-н Дончев, TRUCK EXPO 2019 вече се утвърди като водещо за сектора изложение в България. Какво да очаква публиката на Летище Лесново тази година?

Изложението е витрината на комерсиалните превозни средства. Всички новости, най-нови модели и реално работещи технологии в превоза на хора и товари могат да се видят на TRUCK EXPO 2019. Носителите на престижни световни награди ще бъдат показани и в България.

SCANIA е дръзка да представи камиони на газ. Какво опитва шведският лидер – нов сегмент на пазара или последователен еко тренд?

SCANIA предлага най-широката гама от товарни автомобили и автобуси, задвижвани с алтернативни горива. От широката палитра ние избрахме да покажем камиони, задвижвани с метан (CNG), защото това е една много добра реално работеща алтернатива за регионални превози. Всеки посетил на практика ще може да се убеди, че съвременните газови двигатели по нищо не отстъпват на дизела, а в същото време отделят по-малко изгорели газове и са икономически изгодни.

Акцент в новите модели камиони е разширената видимост, съгласно новите европейски регламенти. Успяват ли гигантите в бранша да догонят регламента за безопасност?

Безопасността е тема номер едно в SCANIA и нашите продукти отговарят на всички съвременни изисквания. Камионите за работа градска среда предлагат още повече системи за активна и пасивна безопасност. 

За първи път на изложението ще има TRUCK TUNING SHOW. Да приемем ли това като доставка на удоволствие за широката непрофесионална публика?

Камионът, освен средство за работа, е и възможност за демонстрация на индивидуален стил. Демонстрацията на този стил има зад себе си много отдаденост, страст, време, а в много случаи и доста допълнителни инвестиции. Убеден съм, че изложените тунинговани камиони ще доставят огромно удоволствие на посетителите на изложението. Аз с нетърпение очаквам да разгледам тунингованите машини.

Има ли тенденция тежкият автомобилен транспорт да изземе дял от железопътния транспорт на европейския пазар?

Пред тежкотоварният автомобилен транспорт има сериозни предизвикателства и нарастващи ограничения, но той остава най-гъвкавият и икономически изгоден вариант за превоз на стоки. Според мен, комбинацията между въздушен, железопътен и автомобилен транспорт е вариант за устойчиво развитие.

Входът за TRUCK EXPO 2019 е свободен. Необходима е предварителна регистрация: https://truckexpo.eu/visitors/registration.html.

---------------
Петър Дончев е управител на Скания България ЕООД – представител на Скания. Завършва Транспортния факултет на ТУ София със специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Започва работа в Скания България в началото на 2000 г., като рецепционист Сервиз и резервни части. От 2004 до 2007 г. отговаря за бизнеса с резервни части и продажбите на автомобили, а от 2007 г. е директор на компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови