Петима големи режисьори разказват с филми защо Европа е важна за младото поколение

OFFNews 10 май 2018 в 10:05 4053 1

Кадър от филма "Самотникът"

Пет големи имена в европейското кино заснеха кратки филми, с които да разкажат на поколението на хилядолетието защо Европейският съюз са важни за тях.

Те ще бъдат излъчени като част от общоевропейската кампания #EUandME, включително на български език у нас, за да илюстрират как правата и ползите, на които се радват гражданите на ЕС, подобряват живота им. Целта на филмите е да започнат диалог с младите европейци на възраст между 17 и 35 години за ролята на ЕС върху ежедневния им живот, защото много младежи не осъзнават в пълна степен правата и ползите, на които се радват. 

Полякът Томаш Конецки заснема атрактивния "Самотникът" (The Loner), посветен на възможността да се поръчват продукти онлайн навсякъде в ЕС.

Във филма си "Купонджия" (Party Animal) гръцкият режисьор Йоргос Зоис разказва за подкрепата при започването на бизнес и работа.

„Дебют“ (Debut) на хърватския режисьор Далибор Матанич разглежда основните права, на които се радва всеки един гражданин на ЕС.

"Живата странноприемница" на Матиас Хьоне e разказ за мобилността, която ЕС предлага на своите граждани.

Филмът "Oona" на Зайда Бергрот е на тема устойчиво развитие.

„Борбата за човечеството, за шанса за един по-добър свят е тема, която присъства в цялото ми творчество, споделя Матанич в отговор на въпрос за участието му в проекта. - Смятам, че разказваме история, която всеки човек ще разбере“.

Освен филмите на петимата професионалисти, ЕС ще даде на младите хора възможността да създадат свои собствени филми чрез провеждането на конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как им дава възможност да правят това, което обичат. Кандидатите трябва да изпратят писмено резюме на сюжета и заснет със смартфон видеоклип, в който самите те обясняват мотивите за филма си. Ще бъдат селектирани десет финалисти от жури, съставено от режисьори, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да реализират филма си.

Всичките десет филма – на петимата професионални и петимата млади режисьори – ще бъдат подкрепени от онлайн информационен център. Целта на центъра е да предоставя реални примери и факти, които показват постиженията на ЕС в полза на младите хора. От съдействие в посолството на всяка държава от ЕС, когато пътувате по цял свят, или участие в програми като „Еразъм+“ – предимствата на ЕС са много и включват също правото на спешна медицинска помощ във всяка държава членка, както и възможността да използвате телефона си навсякъде в ЕС, без да плащате такси за роуминг.

Късометражните филми ще бъдат представени на информационния щанд на Представителството на Европейската комисия в България по време на десетото поредно издание на Фамилатлон празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот, който ще се проведе на 12 май 2018 г., на Голямата поляна в Южния парк в София. Aкцент на празника e и „Малката Европа“ – игра, която е абсолютен фаворит на малки и големи заради възможността деца и родители да изследват Южния парк и да открият скритите на територията му столици на страните членки на ЕС. Там ще ги посрещнаха доброволци домакини на столиците и им показаха най-интересното от градовете.

Кампанията #EUandME ще продължи 18 месеца. Тя стартира в целия Европейски съюз в 28-те държави членки през май 2018 г. и включва популяризирането на филмите на петимата режисьори, събития на открито, истории за постигнали успех граждани на ЕС и конкурс за млади филмови режисьори, както и редица събития и дейности, организирани от местните партньори на кампанията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

1

Бабатунде

10.05 2018 в 11:12

Супееер, пропаганда стил преди 1989 ... А уж зор беше да се бутне коминизма, същата тъпотия е и тъпото ЕС.
И двете са едни миризливи ненужни за човечеството неща.