Петима с анулирани работи на матурите днес

OFFNews 22 май 2017 в 17:09 3285 0

Пет писмени работи са били анулирани на днешните матури, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Днес дванадесетокласниците се явяваха на втория си задължителен държавен изпит, който е по предмет по избор.

Учениците с анулирани работи ще трябва да се явят отново на следващата изпитна сесия (август-септември) и да получат оценка над Среден (3), ако искат да получат диплома, с която да могат да кандидатстват в университет. Разбира се, за целта те трябва да са изкарали и матурата си по български език и литература.

Броят на анулираните работи тази година е 10 пъти по-малък, отколкото през 2016 г. Тогава те са били 51. Вероятно сред причините са "драконовските" мерки, обявени от МОН, включително инсталираните камери и наблюдението на екраните от класните стаи в реално време.

Двама от петимата зрелостници са се опитали да препишат, а трима са скрили телефон в себе си по време на изпита.

Двама от тях са били на матура по биология, двама - по география, един - по математика.

Два от опитите за преписване с втори телефон са в София – в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и в Националната търговско-банкова гимназия. Третият случай е от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич. Абитуриент, който полагал изпита си по биология в СУ „Христо Смирненски“ в Койнаре, област Плевен, опитал да смени плика с писмената си работа с друг ученик от същата зала, пишат от МОН.

Над 53 хил. души подадоха заявления за явяване на втора матура. 44 хил. от тях бяха допуснати, а 42 хил. се явиха. Най-много желаещи имаше за биология (над 12 500), на второ място беше английският (11 460).

В третия модул по английски език младежите можеха да избират между две теми за есе - „Това беше най-важният ден в моя живот“ и „За какво е училището?“.

Темата по история беше „Как хан Крум и хан Омуртаг постигат териториално разширяване и утвърждаване на българската държава в Югоизточна Европа?“, а по география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови