Пик на истерията срещу Стратегията за детето - събра протести в над 20 града въпреки спирането ѝ

OFFNews 11 май 2019 в 19:45 7049 0

Снимка Фейсбук група на събитието

Истерията срещу въвеждането на новата Стратегия за детето за периода 2019-2030 г. кулминира днес в протести в редица български градове, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и др.

След седмици интензивно "помпане" с фалшиви новини в социалните мрежи, които вещаят страховити сценарии за "отнемане на децата на българското семейство" за лек шамар, дърпане за ръката и дори отказан шоколад (!), стотици хора се включиха в протестите днес.

Те бяха организирани главно във фейсбук, където бяха издигнати и официални искания. Сред тях освен спиране на Стратегията, която впрочем вече бе спряна по нареждане на премиера заради ширещата се паника още преди две седмици, други искания са:

- Преобразуване на Агенцията за закрила на детето в агенция за закрила на семейството;

- Излизане на България от Норвежкия финансов механизъм (по него, впрочем, са ремонтирани и оборудвани много детски отделения в страната с модерна техника и кувьози - б.р.);

- Разследване на минали случаи на отнети от семейства деца; и др.

В София протестът започна в 18:30 ч пред Министерския съвет и потегли към площада пред Народното събрание. 

Основните лозунги в него са срещу "отнемането на деца".

"Долу ръцете от нашите деца", скандираха в столицата няколкостотин души в столицата.

Макар и ДАЗД, и МТСП да увериха, че както и досега, стратегията не планира по-чести извеждания на деца от семействата, именно това бе мотивът, довел повечето хора на демонстрациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови