Планът на Атанас Русев за довеждане на вода в язовир Студена

OFFNews 18 декември 2019 в 19:59 11977 1

Пещернякът Атанас Русев, който преди 2 седмици предложи на регионалния министър Петя Аврамова план за довеждане на допълнителни води към язовир "Студена", днес разкри какво точно възнамерява да направи.

Препечатваме планът му, така както го е публикувал той във фейсбук-групата "Вода за Перник".

Накратко ще разясня, на достъпен език, I етап от Аварийния ни план, с които започваме веднага от днес 18.12.2019 г. Успоредно подготвяме и II етап, който ще започне след 5 дни.

I Етап

Палакарийски воден канал -> р. Струма -> Губилищата -> извор Врелото -> яз Студена

1. Палакарийски воден канал

Палакарийският воден канал е част от съоръжението яз. Студена - той е проектиран и построен от невероятно находчиви инжинери, които са предвидили възможността да добавят вода към яз. Студена от огромния водосборен район на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в яз. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да проведе максимално 930 л/с.

Неговото огромно предимство (при зимни условия) е, че се намира на сравнително ниска надморска височина средно 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от огромни склонове на планината с южно изложение.

За огромно съжаление този канал в момента е почти напълно дискредитиран, като части от него са унищожени или водата е пренасочена умишлено в друга посока.

Действия: Спешно възстановяване на пълната функционалност на Палакарийския воден канал. (Направена е пълна инспекция и мероприятия от нас по цялото протежение на канала през последните 2 месеца.)

2. Река Струма и Губилищата

Водата от Палакарийският воден канал се влива в р. Струма и само след 1.7 км и 70 м по-ниско, всички води в коритото на р. Струма по време на маловодие, потъват под земята в 12 основни губилища. От тук (при маловодие) цялата вода се транспортира под земята за около 25 - 35 часа в огромната пещерна система Екстрем-Врелото, за да излезе след приблизително 5 километра по права линия и 150 метра по-ниско, през извора Врелото.

(Забележка: по-надолу по течението на реката, има друга група съвсем отделни и независими губилища, които захранват пещерната система Духлата (18 км дължина) - двете групи губилища са разделени естествено функционално от различна геоложка структура преминаваща през коритото на р. Струма)

Действия: Почистване на губилищата за максимална проводимост за постъпващата вода.

3. Изворът Врелото

Изворът Врелото е най-големият карстов извор в Боснешкия карстов район, с минимален дебит 78 л/с и максимален над 2000 л/с. Зад извора се намира огромната пещерна система Врелото, която изследваме от 1990 г. насам с дължина над 8 километра към този момент, с потенциал да нарасне на 60-80 км дължина! Изследвали сме подземната река в продължение на няколко километра под земята и сме установили, че тази пещерна система може да проведе огромни водни количества - вероятно надхвърлящи и 10 000 л/с., ако ги приеме. В пещерата Врелото постъпват и други подземни притоци към основната подземна река, от други водосборни райони различни от този на р. Струма, идващи отново от Витоша.

Изворът Врелото се намира на 500 метра от чашата на язовир Студена и на около 30 метра по-високо от средните водни нива на яз. Студена, и по естествен гравитачен път се влива в язовир Студена. Има изградено старо водовземно съоръжение (за ПС Крапец -> Радомир), което е претърпяло през времето груби модификации след първоначалното му изграждане преди повече от 40+ години и в момента (при маловодие) вкарва цялата налична вода, която извира, във водовземното съоръжение (било е предвидено около 1/4 да постъпва в него, а другата част да се отича към яз. Студена).

Действия: Гарантиране, че по-големите водни количества, които ще постъпят от Палакарийския воден канал, както и цялата вода от извор Врелото, ще отидат директно в язовир Студена.

-------------

Време за изпълнение: 7-15 работни дни (или за Коледа!)

Моля гражданите, да не проявяват излишна самоинициатива и активност относно описаните мероприятия с оглед бързото им и правилно реализиране. При необходимост от помощ или съдействие ще обява тук в групата публично от какво се нуждаем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

18.12 2019 в 22:30

Г-н Атанас Русев е посочил преди две! седмици решение на регионалният министър. Регионалният министър не дава знак, че това се е случило. А предложението на г-н Атанас Русев трябва да намери държавна опора. Дори и само заради вероятно единственото нормално българско поведение в тази отвратителна ситуация. Всички държавни мушмуроци (цит.) трябва да получат достоен отговор и отрицателна оценка от българското общество. По този начин. Отдавна не бяхме получавали такъв положителен български пример. Чисто практически - грижа и решаване на конкретна задача. Г-н Атанас Русев показва на всички, които с настървение и удоволствие насочват народната енергия в гневни изблици, как всъщност отговорно може и трябва да се постъпва.