Платформа събира всички е-услуги на СО, заплатите в културните институции са гарантирани

Дават по електронен път разрешения и визи за строеж, мерките в помощ на бизнеса готови окончателно утре

OFFNews 31 март 2020 в 11:14 1516 0

Платформа, която обединява на едно място всички налични е-услуги на Столична община, ще е готова до дни. Обсъждат се и съвместни действия с НАП за по-лесно издаване на персонални идентификационни кодове на гражданите. 

Мерките за подкрепа на бизнеса в столицата ще бъдат готови окончателно утре, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук след поредното онлайн заседание на икономическия експертен съвет към Столична община. 

Мерките за подкрепа на бизнеса включват удължаване на срока за плащане на такса смет за първото тримесечие от 30 април до 30 юни, удължаваме с 1 месец служебния абонамент на тези фирми, които поради затварянето на зоната не са го ползвали, освобождаваме от такса „тротоарно право“ тези фирми, които не са работили за времето на извънредното положение; освобождаване от наем на тези наематели на общински имоти, които са засегнати от наложените противоепидемични мерки и др. 

Ще бъдат осигурени банкови гаранции за малки и средни предприятия чрез Общинския гаранционен фонд до 50% от размера на кредита.

Предвижда се още осигуряване на 60% от собствените приходи на общинските театри и други културни институти от общинския бюджет, с което да се гарантират заплатите на работещите в тях. 

Проектите по програмите „Култура“, „Европа“, „Спорт и младежки дейности“ ще бъдат преразгледани, за да се осигури финансиране и на тези проекти, които не могат да стартират по заявения начин заради въведените ограничителни мерки. 

Главният архитект на София е разработил три нови е-услуги: Електронно заявяване за разрешение за строеж; Електронно заявяване за разрешение за поставяне и Електронно заявяване и получаване на виза. 

Сроковете за публикуване на издадени административни актове в регистрите на НАГ се съкращава  от 3 дни на 1 работен ден. 

Районните администрации ще имат възможност да публикуват Протокол Образец 2, Протокол Образец 3 и Груб строеж в Системата за издаване на административни актове. Информацията ще е публична в регистъра на разрешенията за строеж. 

Освен кмета Фандъкова, в експертния съвет са участвали Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от Отворено общество, Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право, както и зам.-кметовете Владимир Данаилов и Дончо Барбалови председателят на комисията по икономика и собственост Николай Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови