Плевнелиев: Не може да зависим от една тръба и това не е антируска политика

ОFFNews 12 ноември 2014 в 14:57 2956 18

Росен Плевнелиев откри международната конференция

Снимка Президентството.

Росен Плевнелиев откри международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето".

България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик и като държавен глава съм твърдо решен това да се промени и това не е антируска политика, заяви Росен Плевнелиев по време на втория ден от международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето". 

Дискусията е част от кампанията "25 години свободна България". В нея участва и президентът на Унгария Янош Адер, който днес завършва двудневното си официално посещение у нас. 

Според него "Газпром" не бива да се изживява като монополист и не бива да превръща газа в оръжие. Въпросът обаче не зависи само от България и ЕС, но и от руските партньори, които трябва да спазват договорите.

"Ние търсим диверсификация, включително и на маршрутите, ние сме достоен член на европейското семейство и не можем въпреки европейските правила и напук на тях да действаме, това не работи за доверие. България взима мерки не за увеличаване на покупките на газ от Русия, а за тяхното намаляване", коментира Плевнелиев.

Президентът спомена и договора на страната ни за закупуване на 1 млрд. куб. м азерски газ от 2019 г., както и подписания от правителството на Близнашки допълнителен меморандум, с който подсигуряваме възможността да започнем по-ранното купуване на въпросните количества газ, ако има техническа възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews